ΥΓΕΙΑ

Μυαλγία: Ο πόνος που επηρεάζει όλο το σώμα και πώς συνδέεται με τον καρκίνο

Κάθε ογκολογικός ασθενής είναι διαφορετικός και βιώνει τον πόνο διαφορετικά. Ορισμένοι νιώθουν έντονο πόνο, άλλοι ήπιο και κάποιοι καθόλου. Για παράδειγμα, ένας μικρός καρκινικός όγκος που πιέζει ένα νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό, μπορεί να πυροδοτεί έναν πολύ έντονο πόνο, ενώ ένας μεγάλος μπορεί να είναι εντελώς ανώδυνος.

Μυαλγία: Ο πόνος που επηρεάζει όλο το σώμα και πώς συνδέεται με τον καρκίνο

Ιδανικά ο καρκίνος θα πρέπει να εντοπίζεται στα αρχικά στάδια όταν είναι ακόμα ελεγχόμενος και δεν έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα και δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτός.

Καθώς ένας καρκινικός όγκος μεγαλώνει, οι πάσχοντες μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν έναν θαμπό πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει αρχίσει να εισβάλλει στα οστά.

Το cancer.net εξηγεί: «Οι μυϊκοί πόνοι είναι μια πιθανή παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου. Στη συνέχεια αναφέρει: «Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση μυϊκών πόνων είναι η μυαλγία. Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να σχετίζονται με άλλα συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, οι κράμπες και η κατάθλιψη. Μπορούν να επηρεάσουν μια συγκεκριμένη περιοχή ή ολόκληρο το σώμα και οι πόνοι μπορεί να είναι ήπιοι ή δυνατοί».

Επίσης, προσθέτει ότι ο συνεχής πόνος εξαιτίας ενός ογκολογικού προβλήματος μπορεί να εξουθενώσει τον ασθενή, στερώντας του την ποιότητα ζωής.

rofimata-gia-pono-periodoy.jpg

Ποιοι τύποι καρκίνου προκαλούν πόνο

Οι καρκίνοι που είναι πιο πιθανό να κάνουν τους μύες σας να πονούν είναι αυτοί που ξεκινούν από το σάρκωμα των μυών ή των μαλακών μορίων, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύπτει από έναν όγκο που πιέζει έναν μυ.

Εναλλακτικά, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο όταν παράγει πάρα πολλά λευκά αιμοσφαίρια, κάτι που συμβαίνει με ορισμένους τύπους λευχαιμίας.

Εάν ο πόνος γίνει χρόνιος, μπορεί να είναι ένδειξη αλλαγών στα νεύρα, είτε λόγω της πάθησης που τα πιέζει είτε λόγω χημικών αλλαγών στο σώμα.

Ο πόνος είναι ένα από τα απροσδιόριστα συμπτώματα του καρκίνου, επειδή μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

«Ο πόνος θα μπορούσε να οφείλεται στη μετάσταση στα οστά», σημειώνει το Cancer Research UK και προσθέτει: «Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει μια συγκεκριμένη περιοχή των οστών ή αρκετές περιοχές και οι πάσχοντες συχνά περιγράφουν αυτόν τον τύπο πόνου ως θαμπό ή παλλόμενο».

fagito.jpg

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι καρκίνοι, αλλά η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ για την καταπολέμηση της νόσου.

Η καταστολή της φλεγμονής θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του οργανισμού έναντι των ασθενειών και ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δίαιτες που περιέχουν ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης του καρκίνου.

Πηγή: express.co.uk