ΥΓΕΙΑ

Τα σκελετικά προβλήματα που δημιουργεί μια βαριά τσάντα

Αν νιώθετε πόνους στο σώμα σας αναρωτηθείτε αν η τσάντα που καθημερινά παίρνετε μαζί σας ζυγίζει παραπάνω από το κανονικό. Το υπερβολικό βάρος δημιουργεί πολλά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και ειδικότερα στην πλάτη, στον αυχένα και στους ώμους. 

Τα σκελετικά προβλήματα που δημιουργεί μια βαριά τσάντα

Αν καθημερινά κουβαλάτε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού, το νεσεσέρ σας με διάφορα καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και επιπλέον ρούχα θα πρέπει επειγόντος να αλλάξετε συνήθειες. Μια ασήκωτη τσάντα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη τα οποία θα σας οδηγήσουν στο να αναζητάτε ανακούφιση σε αναλγητικά ενώ μακροπρόθεσμα θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ορθοπεδικού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το βάρος μιας τσάντας μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως πόνο στην πλάτη, στον αυχένα, στη μέση, μυϊκή καταπόνηση και μυϊκές θλάσεις.

tsanta

Συγκεκριμένα μπορεί να προκληθεί:

Πονοκέφαλος: Μια βαριά τσάντα μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς τόσο στους ώμους όσο και στον λαιμό. Παρατηρήστε αν το κεφάλι σας πονάει μόνο από μια πλευρά και αναρωτηθείτε αν οφείλεται στην τσάντα που κρατάτε.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Εκτός από τους ανεξήγητους πονοκεφάλους, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα είναι επίσης σημάδια καταπόνησης. Το επιπλέον βάρος στον ώμο μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στον αυχένα.

Απώλεια του φυσικού βηματισμού: Όταν η μια πλευρά του σώματός μας επιβαρύνεται εξαιτίας του βάρους τότε προκαλείται ανισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Physical Therapy Science διαπίστωσε ότι η συνήθης μεταφορά της τσάντας από τη μία πλευρά του σώματος μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τον τρόπο που περπατάμε.

Πίεση στους ώμους, στον λαιμό και στα χέρια: Όταν ο τραπεζοειδής μυς δεν κινείται με άνεση σφίγγεται και προκαλεί ακαμψία στην περιοχή του λαιμού. Ο πόνος με τα χρόνια μπορεί να επιδεινωθεί και σε βάθος χρόνου να προκληθεί ακόμη και αρθρίτιδα. Οι ώμοι, τα χέρια και οι αγκώνες επιβαρύνονται εξίσου ενώ στους ώμους μην εκπλαγείτε αν δείτε σημάδια από το λουρί της τσάντας.

Πρόκληση σκολίωσης: Η λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει σκολίωση, λόγω της άνισης κατανομής του βάρους. Οι αλλαγές που μπορούν να παρουσιαστούν στο σώμα είναι η ασυμμετρία στους ώμους και τη λεκάνη, η προπέτεια της μίας ωμοπλάτης και η καμπούρα.

tsanta

Χρήσιμα tips

  • Το βάρος της τσάντας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του σωματικού σας βάρους.
  • Ένα σακίδιο πλάτης μοιράζει καλύτερα το βάρος μεταξύ των ώμων, επίσης μπορείτε να επιλέξετε μια τσάντα «ταχυδρόμου».
  • Επιλέξτε μια τσάντα που τα λουριά της θα έχουν ως ελάχιστο φάρδος τα 2,5 εκ.
  • Αποφύγετε τα λουριά τύπου αλυσίδας.
  • Η τσάντα σας πρέπει να κρέμεται ακριβώς στο σημείο που στενεύει η μέση σας.
  • Να προσπαθείτε να εναλλάσσετε την τσάντα σας σε κάθε ώμο κατά την ώρα του περπατήματος.
  • Μην ξεχνάτε να ασκήστε όσο συχνότερα μπορείτε.