ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη βάρους στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει την ανάγκη αντικατάστασης γόνατος

Οι ενήλικες που παίρνουν βάρος στη μέση ηλικία, είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν αντικατάσταση γόνατος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόσληψη βάρους στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει την ανάγκη αντικατάστασης γόνατος

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που πήραν 5 κιλά είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ολική αντικατάσταση γόνατος, ενώ οι πιθανότητες για τους άνδρες ήταν αυξημένες κατά 25%.

Η πρόσληψη βάρους αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, της πιο κοινής αιτίας πόνου στην άρθρωση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 20 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η καθηγήτρια και επικεφαλής συγγραφέας Anita Wluka, από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, δήλωσε: «Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος επειδή μειώνει την πίεση που ασκείται στην άρθρωση και τα επίπεδα φλεγμονής».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σταθεροποίηση του βάρους σε πρώτη φάση, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την απώλεια, καθώς ο πόνος στο γόνατο μπορεί να δυσκολεύει την άσκηση.

Η Δρ. Wluka και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν τις υπάρχουσες μελέτες για τη σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Η συνολική αύξηση βάρους φάνηκε ότι αυξάνει τον πόνο και τη δυσκαμψία, αλλοιώνει την ποιότητα ζωής και προκαλεί αλλαγές στην άρθρωση που ήταν ορατές στις ακτινογραφίες.

Η αύξηση βάρους συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερη βλάβη στον χόνδρο, στα οστά και σε άλλα μέρη της άρθρωσης.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα δύο μελέτες με περισσότερους από 250.000 συμμετέχοντες, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση βάρους αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες να χρειαστούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Η Δρ. Wluka πρόσθεσε: «Η πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και η επιβράδυνση της εξέλιξής της δεν μειώνει μόνο την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, αλλά αποσυμπιέζει το σύστημα υγείας που, λόγω της γήρανσης και της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας του πληθυσμού, αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση για αντικατάσταση γόνατος. Δεδομένων των προκλήσεων που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην πρόληψη της αύξησης βάρους, με τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη για το πώς να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς μεγαλώνουμε. Η διατήρηση του βάρους στη μέση ηλικία θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και, σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, θα μείωνε την επιδείνωση του πόνου, την απώλεια λειτουργικότητας και την ανάγκη για δαπανηρή αντικατάσταση της άρθρωσης».

Πηγή: Mail Online