ΥΓΕΙΑ

Αντικατάσταση γόνατος: Οι ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να την αποφύγετε

Σινάνη Αικατερίνη

Τα βαθιά καθίσματα (squats) και οι προβολές (lunges) μπορεί να μην είναι οι πιο διασκεδαστικές ασκήσεις, μπορούν όμως να σας βοηθήσουν να σώσετε τα γόνατά σας.

Αντικατάσταση γόνατος: Οι ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να την αποφύγετε

Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρούς τετρακέφαλους είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν ολική αντικατάσταση γονάτου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA) στο Σικάγο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ισχυρότεροι μύες συνδέονται γενικά με χαμηλότερο ποσοστό ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν οι άνθρωποι επωφελούνται περισσότερο από τους ισχυρότερους εκτεινόμενους μύες, όπως ο τετρακέφαλος ή από τους ισχυρότερους καμπτήρες μύες, όπως οι μηριαίοι που λυγίζουν το πόδι.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι εκτός από τους δυνατούς μύες μεμονωμένα, μεγαλύτερες ομάδες εκτεινόντων μυών -σε σχέση με τις μυϊκές ομάδες των οπίσθιων μηριαίων- συνδέονται σημαντικά με χαμηλότερες πιθανότητες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος σε δύο έως τέσσερα χρόνια», δήλωσε η Δρ. Upasana Upadhyay Bharadwaj, ακτινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν αρθρίτιδα γόνατος και περισσότεροι από τους μισούς θα χρειαστούν τελικά χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, είπαν οι ερευνητές.

Οι τετρακέφαλοι και οι οπίσθιοι μηριαίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή είναι οι δύο πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες στο γόνατο.

Οι τετρακέφαλοι βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του μηρού. Είναι η ισχυρότερη μυϊκή ομάδα στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη βάδιση.

Οι μηριαίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού και είναι εξίσου απαραίτητοι για τη σωματική δραστηριότητα.

«Οι δύο μυϊκές ομάδες λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις και η ισορροπία μεταξύ τους επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενώ προστατεύει την άρθρωση του γόνατος», δήλωσε η Upadhyay Bharadwaj. «Η ανισορροπία οδηγεί σε εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους μηριαίους μυς 134 συμμετεχόντων στην Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα, μια πανεθνική μελέτη που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Συνέκριναν 67 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αντικατάσταση ενός γόνατος με 67 άλλα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί σε αντικατάσταση γονάτου.

Η ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών αποκάλυψε ότι η υψηλότερη αναλογία τετρακέφαλου προς τον όγκο των οπίσθιων μηριαίων συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερες πιθανότητες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Οι μεγαλύτεροι όγκοι οπίσθιων μηριαίων συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες αντικατάστασης γόνατος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προγράμματα άσκησης που εστιάζουν στη μυϊκή ενδυνάμωση θα μπορούσαν να είναι πολύ ευεργετική για τη σκελετική υγεία, είπαν οι ερευνητές.

«Παρόλο που τα ευρήματα είναι απαραίτητα για στοχευμένη θεραπεία στο κομμάτι του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, ακόμη και το ευρύ κοινό μπορεί να επωφεληθεί από τα αποτελέσματά μας για να ενσωματώσει προληπτικά κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης», είπε η Upadhyay Bharadwaj.

Πηγή: healthday.com