ΥΓΕΙΑ

Εκφυλισμός χόνδρου στις αρθρώσεις: Πώς θα προστατευτείτε από την οστεοαρθρίτιδα

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων καθώς γερνούν, προκειμένου να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Εκφυλισμός χόνδρου στις αρθρώσεις: Πώς θα προστατευτείτε από την οστεοαρθρίτιδα

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό της Mayo Clinic Joaquin Sanchez-Sotelo, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, αλλά και τη διαχείριση του πόνου σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα.

Ο χόνδρος, ο αδιαφανής, λευκός, ελαστικός και υγρός συνδετικός ιστός που βρίσκεται στα άκρα των οστών, εκφυλίζεται για διάφορους λόγους.

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ασυνήθιστο σχηματισμό οστών ή έχουν την τάση για ασθενέστερο χόνδρο. Η παχυσαρκία, η υπερβολική χρήση και οι τραυματισμοί, μπορούν επίσης να βλάψουν τις αρθρώσεις και τους χόνδρους.

«Όταν ο χόνδρος εκφυλίζεται, σχηματίζονται οστέινα μορφώματα (οστεόφυτα)», λέει ο Sanchez-Sotelo. «Τα οστεόφυτα μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν πόνο. Η αφαίρεσή τους δεν θεραπεύσει το πρόβλημα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις».

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και απώλεια της κίνησης.

Οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τις αρθρώσεις τους πριν φτάσουν την ηλικία των 60, όταν γίνεται συνήθως η διάγνωση, ενδυναμώνοντας τους μυς τους οι οποίοι μπορούν να αφαιρέσουν μέρος της πίεσης από τις αρθρώσεις. Η ενδυνάμωση όμως πρέπει να γίνεται χωρίς έντονη άσκηση, όπως είναι το ποδόσφαιρο ή το bodybuilding, επειδή αυτά τα αθλήματα εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.

«Η άσκηση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Βρείτε εκείνο το σημείο όπου οι μύες σας είναι υγιείς, εύκαμπτοι, δυνατοί και προστατεύουν τις αρθρώσεις, αλλά μην το παρακάνετε» τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Sanchez-Sotelo προτείνει επίσης τη διατήρηση υγιούς βάρους. Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δημοφιλή συμπληρώματα για την αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων, δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικά.

Τα άτομα με πόνο στις αρθρώσεις μπορούν να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στην άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου, δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο αντί για τρέξιμο, προτείνει ο γιατρός.

Για να ελαφρύνετε το φορτίο στην πονεμένη άρθρωση του ισχίου, του γόνατος ή του αστραγάλου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μπαστούνι.

Ένα μηχάνημα ενίσχυσης της άρθρωσης γονάτου με ελατήριο μπορεί να μετατοπίσει το φορτίο στην πιο υγιή πλευρά της άρθρωσης.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη, όταν πονάτε πολύ. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος έλκους και προβλημάτων στα νεφρά ή την καρδιά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επίμονους πόνους μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν ενέσεις στην πάσχουσα άρθρωση με κορτιζόνη ή κετορολάκη (στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη λίπανση των αρθρώσεων.

Αν και ορισμένοι επιλέγουν ενέσεις με βλαστοκύτταρα και πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναγεννητικής ιατρικής», αυτές είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα.

«Στο παρελθόν, οι ηλικιωμένοι απλώς ζούσαν με τον πόνο στις αρθρώσεις», λέει ο Sanchez-Sotelo. «Τώρα ζουν περισσότερο και θέλουν να παραμένουν δραστήριοι καθώς γερνούν. Δεν είμαστε όλοι προορισμένοι για αντικατάσταση αρθρώσεων. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που στα 80 και στα 90 τους που έχουν εξαιρετικές αρθρώσεις».

Πηγή: healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ