ΥΓΕΙΑ

Πώς βιώνει την εγκυμοσύνη μια γυναίκα με αυτισμό

Οι γυναίκες που έχουν αυτισμό είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Πώς βιώνει την εγκυμοσύνη μια γυναίκα με αυτισμό

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ελέγχου της ψυχικής υγείας τους και την υποστήριξή τους, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sarah Hampton, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό μπορεί να επωφεληθούν από τις μονάδες προγεννητικής περίθαλψης, οι οποίες περιλαμβάνουν προσαρμογές στο αισθητηριακό περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται οι πληροφορίες κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ραντεβού», δήλωσε η συν-συγγραφέας Rosie Holt, επιστημονική συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Αυτισμού με έδρα το Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 900 γυναίκες σχετικά με το πώς βίωσαν την εγκυμοσύνη τους. Από αυτές, οι 417 είχαν αυτισμό και οι 524 δεν είχαν.

Οι γυναίκες με αυτισμό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έπασχαν από προγεννητική κατάθλιψη. Περίπου το 24% των γυναικών με αυτισμό παρουσίασαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 9% όσων δεν είχαν αυτισμό. Σχεδόν οι μισές, δηλαδή το 48% όσων είχαν αυτισμό, βίωσαν άγχος, συγκριτικά με μόλις 14% όσων δεν είχαν αυτισμό.

«Είμαστε ευγνώμονες στα μέλη της αυτιστικής κοινότητας για την παροχή πληροφοριών όταν σχεδιάσαμε αυτήν την έρευνα», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Carrie Allison, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για τον Αυτισμό.

«Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με αυτισμό και βιωμένες εμπειρίες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της έρευνας που κάνουμε, ώστε να εστιάσουμε στις προτεραιότητές τους».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες με αυτισμό ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με την περιγεννητική φροντίδα που λάμβαναν και ήταν λιγότερο πιθανό να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες.

Αισθάνονταν επίσης ότι οι ανησυχίες και οι ερωτήσεις τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι οι επαγγελματίες τους συμπεριφέρονται με σεβασμό. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένες με τον τρόπο που τους παρουσιάζονταν οι πληροφορίες κατά τη διάρκεια των ραντεβού.

Οι μέλλουσες μητέρες με αυτισμό ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αισθητηριακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αισθάνονται κατακλυσμένες από μυρωδιές, εικόνες, φώτα και ήχους στα ραντεβού με τον γιατρό.

«Είναι σημαντικό να γίνει περισσότερη έρευνα για τις εμπειρίες αυτιστικών νέων γονέων, οι οποίοι έχουν παραμεληθεί στις έρευνες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sir Simon Baron-Cohen, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον Αυτισμό.

«Είναι επίσης σημαντικό αυτή η έρευνα να μεταφραστεί σε πολιτική και πρακτικές για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι γονείς λαμβάνουν έγκαιρα την υποστήριξη και τις προσαρμογές που χρειάζονται».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Autism and Developmental Disorders.