ΥΓΕΙΑ

Vegan ωμοφαγία: Ποιους κινδύνους κρύβει η νέα διατροφική τάση

Η ωμοφαγική vegan διατροφή ή vegan ωμοφαγία που ακολουθούν πολλοί διάσημοι, ανάμεσα στους οποίους η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Ντέμι Μουρ, μπορεί να είναι περισσότερο βλαπτική παρά ωφέλιμη μακροπρόθεσμα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Vegan ωμοφαγία: Ποιους κινδύνους κρύβει η νέα διατροφική τάση

Η χορτοφαγική διατροφή κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, κάποιοι όμως υιοθετούν ακραίες εκδοχές, τρώγοντας μόνο ωμές φυτικές τροφές που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς μαγείρεμα.

Η τάση βασίζεται στην άποψη ότι οι τροφές χάνουν, όταν μαγειρεύονται, σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ένζυμα και ότι η κατανάλωση ωμών φυτικών τροφών αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, προλαμβάνει πολλές παθήσεις και ενισχύει τη συνολική υγεία.

Η θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών ωστόσο, αυξάνεται όταν μαγειρεύονται, καθώς η διαδικασία βοηθά στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων και επιτρέπει την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών.

Το σπανάκι, για παράδειγμα, όταν μαγειρεύεται είναι πιο θρεπτικό, καθώς ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα το ασβέστιο που περιέχει.

Τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, τα καρότα, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, είναι επίσης πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που ακολουθούν vegan ωμοφαγικές δίαιτες στερούνται σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχουν οι τροφές ζωικής προέλευσης.

Αυτά τα συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή, την ανάπτυξη και την παραγωγή εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυστηρά vegan ωμοφαγική διατροφή είχαν έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους και να προκαλέσει διακοπή της εμμήνου ρύσης, σύμφωνα με μελέτες.

Αν και μία διατροφή με βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η vegan ωμοφαγική διατροφή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους εάν δεν ακολουθηθεί προσεκτικά.

Εάν θέλετε να ακολουθήστε τη συγκεκριμένη διατροφή, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε προσεκτικά τα γεύματά σας για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την υγεία σας.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης, να μην ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Ο καθηγητής Steve Jones έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι η μακροχρόνια vegan ωμοφαγία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά: «Είμαστε το μοναδικό ζώο που θα πέθαινε από την πείνα αν τρεφόμασταν μόνο με ωμές τροφές. Έχουμε χάσει τα ένζυμα και τους μηχανισμούς απορρόφησης που απαιτούνται για την πέψη της ωμής τροφής».

Η διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, Clare Thornton-Wood, αναφέρει: «Δεν θα συνιστούσα μια vegan ωμοφαγική διατροφή, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου και Β12. Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι που την ακολουθούν να παίρνουν λίγες θερμίδες. Παρότι η κατανάλωση ωμών τροφών παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, το μαγείρεμα των τροφών διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όπως η βήτα καροτίνη και καταστρέφει τοξίνες όπως η λεπτίνη που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα όσπρια».

Πηγή: Mail Online