ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαξιλάρι διόρθωσης κρανιακών παραμορφώσεων στα μωρά

Τα μαξιλάρια που διαμορφώνουν το σχήμα του κεφαλιού του μωρού δεν είναι εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με νέα προειδοποίηση του οργανισμού.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαξιλάρι διόρθωσης κρανιακών παραμορφώσεων στα μωρά

Τα μαξιλάρια μπορούν να δημιουργήσουν ένα μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου για τα βρέφη, συμβάλλοντας δυνητικά στον κίνδυνο ασφυξίας και θανάτου.

Τα μαξιλάρια προωθούνται από τους κατασκευαστές για την αλλαγή του σχήματος ή της συμμετρίας του κεφαλιού των βρεφών με πλαγιοκεφαλία, βραχυκεφαλία ή άλλες κρανιακές παραμορφώσεις, δεν έχουν όμως αποδεδειγμένο όφελος.

«Αν έχετε μαξιλάρι που διαμορφώνει το σχήμα του κεφαλιού του μωρού, πετάξτε το. Μην το δωρίσετε και μην το δώσετε σε κάποιον άλλον», αναφέρει η προειδοποίηση.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μαξιλάρια διαμόρφωσης κεφαλιού για βρέφη δεν είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής ή άλλων παθήσεων».

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αποθαρρύνουν τη χρήση μαξιλαριών που διαμορφώνουν το κεφάλι των βρεφών και να εκπαιδεύουν τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους, πρόσθεσε ο FDA.

Τα μαξιλάρια που διαμορφώνουν το κεφάλι του βρέφους είναι συνήθως μικρά, με μια εσοχή ή τρύπα στο κέντρο που έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού ενός βρέφους, ενώ το βρέφος βρίσκεται μπρούμυτα. Μερικά δεν έχουν εσοχή και είναι ορθογώνιου σχήματος.

Ο FDA συνιστά επίσης την αποφυγή κράνους ή κορδέλας για τη βελτίωση της συμμετρίας ή του σχήματος του κεφαλιού σε βρέφη και νήπια από 3 μηνών έως 18 μηνών.

Υπάρχουν και άλλες συσκευές που προορίζονται επίσης για βρέφη ηλικίας από 3 έως 18 μηνών, των οποίων το σχήμα του κεφαλιού έχει διορθωθεί χειρουργικά, αλλά εξακολουθούν να έχουν μέτρια έως σοβαρή πλαγιοκεφαλία, ανέφερε ο FDA.

Αφορμή για τη νέα προειδοποίηση αποτέλεσαν οι ανησυχίες σχετικά με το διαφημιστικό υλικό εταιρειών που κατασκευάζουν αυτά τα μαξιλάρια.

Πηγή: healthday.com