ΥΓΕΙΑ

Με ποιον τρόπο η ενδομητρίτιδα υπονομεύει τη γυναικεία γονιμότητα;

Στη μακρόχρονη πορεία μας στον τομέα της γυναικολογίας έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από ενδομητρίτιδα, χωρίς να το γνωρίζουν.

Με ποιον τρόπο η ενδομητρίτιδα υπονομεύει τη γυναικεία γονιμότητα;

Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη σύλληψη και εμπόδια στην επίτευξη της εγκυμοσύνης καθώς η σωστή λειτουργία του ενδομητρίου είναι εξαιρετικά σημαντική αφού εκεί αναπτύσσεται το έμβρυο κατά τους εννέα μήνες της κύησης. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως η ενδομητρίωση μπορεί να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο μιας «ανεξήγητης» υπογονιμότητας σε πολλές περιπτώσεις.

O μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ρίχνει φως σε αυτή την περίπτωση για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά.

Πως προκαλείται η ενδομητρίτιδα και πως συνδέεται με τα προβλήματα υπογονιμότητας

Η ενδομητρίτιδα είναι μια φλεγμονή της μήτρας , η οποία προκαλείται από μικρόβια. Τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν τη βακτηριακή λοίμωξη εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας με διάφορους τρόπους, μέσω του κολπικού σωλήνα με το σπέρμα, με ταμπόν και ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης είτε κατά τη διάρκεια γυναικολογικών επεμβάσεων.

«Τα μικρόβια που προκαλούν τη νόσο δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον στην μήτρα. Όσο τα μικρόβια εντρυφούν εκεί, φτιάχνουν θύλακες και δημιουργούν ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον. Πολλές φορές η ασθενής δεν πονά και δεν νοσεί και έτσι δεν αντιλαμβάνεται πως πάσχει. Όμως αυτό έχει ανατραπεί καθώς πλέον έχουμε μεθόδους να διαγνώσουμε έγκαιρα την ενδομητρίτιδα και να είμαστε όσο αποτελεσματικοί γίνεται στη θεραπεία» εξηγεί ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ.Κωνσταντίνος Σφακιανούδης και σχολιάζει αυτές τις περιπτώσεις λέγοντας πως «η νόσος είναι ένας αθόρυβος εχθρός της γονιμότητας μιας γυναίκας γιατί κατά το μέγιστο μέρος της είναι εντελώς ασυμπτωματική. Η δε βιβλιογραφία δεν την έχει ανακαλύψει απόλυτα ακόμα, όμως, κατά την αντίληψή μου, αφορά πάνω από τις μισές γυναίκες που έχουν δυσκολία στη σύλληψη χωρίς άλλο προφανές αίτιο».

Η διάγνωση της ενδομητρίτιδας μέσω της υστεροσκόπησης

Η διάγνωση της ενδομητρίτιδας γίνεται υστεροσκοπικά ή με ειδικού τύπου βιοψία, που αναλύεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Η υστεροσκόπηση είναι ανώδυνη και ολιγόλεπτη διαδικασία κατά την οποία μια μικροσκοπική κάμερα εισέρχεται στη μήτρα και μπορεί να εντοπίσει τον βλεννογόνο που φλεγμαίνει. Ένας κλινικός γιατρός που γνωρίζει καλά τη νόσο μπορεί να αναγνωρίσει αυτά τα συμπτώματα και να διαγνώσει τελικά την ενδομητρίτιδα.

Οι συμβατικές καλλιέργειες δεν δύναται να εντοπίσουν όλα τα μικρόβια στη μήτρα και έτσι πολλές γυναίκες θεωρούν πως δεν πάσχουν από κάτι καθώς έχουν στα χέρια του μια αρνητική καλλιέργεια. Στην ουσία, όμως, η μήτρα τους μπορεί να βρίθει μικροβίων και αυτή είναι μια συχνή εξήγηση γιατί πολλές γυναίκες με ενδομητρίτιδα καταφεύγουν από τη μια αποτυχημένη εξωσωματική στην άλλη, μέχρι να ανακαλύψουν πως το πρόβλημα βρίσκεται στη μήτρα τους.

Η μέθοδος που αντιμετωπίζει την ενδομητρίτιδα και ανοίγει τον δρόμο για την εγκυμοσύνη

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αναλαμβάνει πολύ συχνά τη θεραπεία γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίτιδα, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδο την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο γιατρός και η ομάδα του εφαρμόζουν μια καινοτόμα τεχνική, αυτή της ενδομήτριας έγχυσης αντιβίωσης, και το ποσοστό περιορισμού της νόσου -και όχι ίασης καθώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εκριζώσουμε τα μικρόβια από το ανδρικό ή το γυναικείο γενετικό σύστημα- φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 85%. Ο σκοπός είναι να τεθεί σε ύφεση η φλεγμονή, ώστε να επιτευχθεί σύλληψη είτε με φυσικό τρόπο , είτε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν ευδοκιμούν σχετίζονται με την αδιάγνωστη ενδομητρίτιδα και για αυτό τον λόγο ο κ. Σφακιανούδης εξηγεί πως «προτείνω και συνιστώ προληπτικά σε όσες γυναίκες διερευνούν την υπογονιμότητά τους να ενημερωθούν για τον πρωτεύοντα ρόλο της υστεροσκόπησης σε αυτές τις περιπτώσεις».

Info

Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE , όπου και εργάστηκε επί αρκετά χρόνια στο δίκτυο IRIS-SUD ως επιμελητής.

Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών. Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse.

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό του εδώ