ΥΓΕΙΑ

Σηψαιμία όψιμης έναρξης: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα πρόωρα βρέφη

Σχεδόν το ένα τρίτο των πολύ πρόωρων βρεφών αναπτύσσουν σηψαιμία όψιμης έναρξης, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που εμφανίζεται από την τρίτη μέρα της γέννησης και μετά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP), σε συνεργασία με το Vermont Oxford Network.

Σηψαιμία όψιμης έναρξης: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα πρόωρα βρέφη

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι 1 στα 2 βρέφη που γεννήθηκαν στις 23 εβδομάδες ή νωρίτερα, είτε πέθανε είτε ανέπτυξε τη λοίμωξη.

«Η σηψαιμία όψιμης έναρξης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή, για όσα βρέφη επιβιώνουν, με χρόνια ασθένεια εξαρτώμενη από την τεχνολογία», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Dustin D. Flannery, νεογνολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα πολύ πρόωρων βρεφών που γεννήθηκαν στα κέντρα του Vermont Oxford Network. Τα βρέφη που πέθαναν τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη γέννηση αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Από τα 118.650 βρέφη που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, 10.501 (8,9%) ανέπτυξαν σηψαιμία όψιμης έναρξης.

Οι ερευνητές εντόπισαν 34 παθογόνα που προκαλούν σηψαιμία όψιμης έναρξης, με τα πιο συνηθισμένα να είναι οι πηκτάση-αρνητικοί σταφυλοκόκκοι (CNS)(29%) και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (23%).

Τα μολυσμένα βρέφη είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ενώ όσα το κατάφεραν, είχαν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν οξυγόνο στο σπίτι, τραχειοστομία και γαστροστομία. Ένα στα 2 βρέφη που γεννήθηκαν στις 23 εβδομάδες ή νωρίτερα είτε πέθαναν αργότερα ή ανέπτυξαν τη λοίμωξη.

«Αυτά τα αποτελέσματα ρίχνουν φως σε μια πρόκληση στον τομέα μας: παρά τις επιτυχημένες, συντονισμένες εθνικές προσπάθειες πρόληψης, τα ποσοστά μόλυνσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Δρ. Flannery. «Καθώς η επαναφορά στο όριο της βιωσιμότητας αυξάνεται, πρέπει να εντοπίσουμε καινοτόμους τρόπους για τη βελτίωση της πρόληψης της όψιμης έναρξης της σήψης προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Pediatrics.