ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι που δεν προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Λίπος στο συκώτι: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Bigstock

Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ηπατική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες.

Δεν υπήρχαν ωστόσο επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με την καρδιακή ανεπάρκεια, όρος που χρησιμοποιείται όταν η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει τους ιστούς με την επαρκή ποσότητα αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οργάνων.

Περίπου 6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία δεν θεραπεύεται, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εθνικές έρευνες υγείας που αφορούσαν την περίοδο 2005-2018 και βρήκαν ότι πάνω από 3,8 εκατομμύρια ενήλικες έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 που είχαν επίσης καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, άνδρες ή έπασχαν από διαβήτη ή στεφανιαία νόσο, διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή και το φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με λίπος στο συκώτι είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

«Περιμέναμε υψηλότερο κίνδυνο, αλλά όχι τόσο υψηλό», δήλωσε ο Δρ. Vardhmaan Jain, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν αυτό το μήνα στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε επιστημονική επιθεώρηση.

«Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά την καρδιακή λειτουργία, καθώς και τους βιοδείκτες του ήπατος και να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν αναπτύσσουν λιπώδη ηπατική νόσο και αντίστροφα», είπε ο Jain.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη παίζουν σημαντικό ρόλο στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Συνέστησε τη χρήση της λίστας «Life's Essential 8» της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη διατήρηση υγιούς βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος, τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μεταδίδουν το μήνυμα για τη σημασία του να παίρνετε σοβαρά την υγεία σας νωρίς στη ζωή σας και να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα», είπε ο Jain.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος και δεν διακρίνει τους διαφορετικούς τύπους καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος, ηπατικής ανεπάρκειας και καρκίνου του ήπατος.

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη την πάθηση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι ένας υποδιαγνωσμένος και υποτιμημένος κίνδυνος για την υγεία.

Είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό και είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πηγή: healthday.com