ΥΓΕΙΑ

Ιστόπλασμα: Ο μύκητας που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού

Οι μύκητες που βρίσκονται στο έδαφος προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ιστόπλασμα: Ο μύκητας που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δεν έχουν αναθεωρήσει τους χάρτες για περιβαλλοντικούς μύκητες από το 1969, σύμφωνα με νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι ένας μύκητας που προκαλεί ασθένεια -το ιστόπλασμα- είναι πιο διαδεδομένος από ό,τι δείχνουν οι παλιοί χάρτες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες ή χαμένες διαγνώσεις σε άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι λοιμώξεις μπορεί να συγχέονται με την Covid-19, τη βακτηριακή πνευμονία ή τη φυματίωση.

Οι μύκητες προκαλούν πρόβλημα στους ανθρώπους όταν εισπνέουν σπόρια που βρίσκονται στο χώμα, καθώς το έδαφος διαταράσσεται από τη γεωργία ή τις κατασκευές. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν απλώς περπατώντας σε περιοχές που έχουν πολλά σπόρια, για παράδειγμα σε σπηλιές.

Βρέφη, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, βήχα, κόπωση και άλλα συμπτώματα.

«Κάθε τόσο με καλεί κάποιος διαφορετικός γιατρός από τη Βοστώνη για μια υπόθεση που δεν μπορεί να λύσει», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και ειδικός σε μυκητιάσεις στο πανεπιστήμιο, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andrej Spec.

«Ξεκινούν πάντα λέγοντας: "Δεν έχουμε ιστόπλασμα εδώ, αλλά πραγματικά μοιάζει με το ιστόπλασμα". Απαντάω: "Μου τηλεφωνείτε συνέχεια γι' αυτό. Έχετε ιστόπλασμα"» τονίζει ο Spec.

vaktiriaki-loimoxi.jpg

Το ιστόπλασμα είναι ένα από τα τρία κύρια είδη μυκήτων του εδάφους που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι μυκητιάσεις αποτελούσαν πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές, πλέον όμως είναι πιο διαδεδομένες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των μυκητιασικών πνευμονικών λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο από το 2007 έως το 2016.

Από τις 3.143 κομητείες των ΗΠΑ, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικούς αριθμούς λοιμώξεων του αναπνευστικού που προκαλούνται από ιστόπλασμα σε 1.806 από αυτές.

Περίπου το 94% των πολιτειών των ΗΠΑ, συν την Ουάσιγκτον, είχαν τουλάχιστον μία κομητεία με λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιστόπλασμα.

«Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι και εξαπλώνονται», είπε ο Spec. «Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει επενδύσει επαρκώς στη μελέτη και την ανάπτυξη θεραπειών για μυκητιασικές λοιμώξεις. Νομίζω ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει, αλλά αργά».

Είπε ότι είναι σημαντικό για την ιατρική κοινότητα να συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι μύκητες βρίσκονται ουσιαστικά παντού αυτές τις μέρες και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη διάγνωση της νόσου.

«Τα άτομα με μυκητιασική λοίμωξη του αναπνευστικού συχνά περνούν εβδομάδες προσπαθώντας να λάβουν τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Patrick Mazi, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες. «Συνήθως επισκέπτονται πολλές φορές τον γιατρό για εξετάσεις και διάγνωση, αλλά μέχρι να εξαντλήσει τις άλλες πιθανότητες, ο γιατρός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μυκητιασικής λοίμωξης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.