ΥΓΕΙΑ

Επίμονος πόνος στους ηλικιωμένους: Οι επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητα

Ο επίμονος πόνος στους ηλικιωμένους σχετίζεται με μείωση των σωματικών λειτουργιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επίμονος πόνος στους ηλικιωμένους: Οι επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επίμονος πόνος είναι συχνός στους ηλικιωμένους και συνδέεται με σοβαρή μείωση της σωματικής λειτουργίας και της ευεξίας σε διάστημα 7 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 38,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν επίμονο πόνο και το 27,8% ανέφεραν διαλείποντα πόνο.

Ως επίμονος ορίστηκε ο ενοχλητικός πόνος κατά τον τελευταίο μήνα σε δύο διαδοχικές ετήσιες συνεντεύξεις, ενώ ως διαλείπων ο πόνος που αναφέρθηκε σε μόνο μία συνέντευξη.

Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων περιέγραψαν πόνο σε πέντε ή περισσότερα σημεία.

Τα επόμενα 7 χρόνια, οι συμμετέχοντες με επίμονο πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειώσεις στη σωματική λειτουργία (64% επίμονος πόνος, 59% διακοπτόμενος πόνος, 57% όχι ενοχλητικός πόνος) και την ευεξία τους (48% επίμονος πόνος, 45% διακοπτόμενος πόνος , 44% χωρίς ενοχλητικό πόνο), αλλά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστική εξασθένηση (25% επίμονος πόνος, 24% διαλείποντας πόνος, 23% χωρίς ενοχλητικό πόνο).

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τη σημασία της πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία για τον επίμονο πόνο στους ηλικιωμένους και την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα στον χρόνιο πόνο για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Christine Ritchie, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.