ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο κακός ύπνος να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα.

Μπορεί ο κακός ύπνος να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2;

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιλαμβάνονται η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η ποιότητα του ύπνου και η αντίληψη των ανθρώπων για την ποιότητα του ύπνου τους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν πώς οι αναφορές των ανθρώπων για προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν επηρέασαν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.000 ενήλικες.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lisa Matricciani από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναφέρει: «Η μελέτη μας εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών διαστάσεων του ύπνου και των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 (Δείκτης Μάζας Σώματος, χοληστερόλη και φλεγμονή)».

Οι διαστάσεις του ύπνου περιελάμβαναν παραμέτρους του ύπνου που προέρχονταν από αυτοαναφορές προβληματικού ύπνου και μετρήσεις που καταγράφονταν μέσω επιταχυνσιόμετρου που φοριέται στον καρπό.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά είχαν προβλήματα με τον ύπνο. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να μετρήσουν τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους, όπως πόση ώρα κοιμούνταν και πώς άλλαζε η διάρκεια του ύπνου καθημερινά. Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες, μέσω αιματολογικών εξετάσεων και υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος κάθε συμμετέχοντα.

Διαπίστωσαν ότι τόσο οι υποκειμενικές όσο και οι αντικειμενικές μετρήσεις του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την καρδιομεταβολική υγεία και δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα χαρακτηριστικά του ύπνου, τόσο αυτά που αναφέρονται από το ίδιο το άτομο, όσο και αυτά που προέρχονται από το επιταχυνσιόμετρο, μπορεί να σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η Δρ. Matricciani.

Η έρευνα δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κακή ποιότητα ύπνου από μόνη της προκαλεί διαβήτη τύπου 2, αλλά ότι τόσο η αντίληψη που έχει κάποιος για τον ύπνο του, όσο και οι αντικειμενικές μετρήσεις της ποιότητας του ύπνου θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε περαιτέρω έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Science of Diabetes Self-Management and Care.