ΥΓΕΙΑ

ΧΑΠ: Πώς θα βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δυσκολεύει την αναπνοή, καθώς επιβαρύνει τόσο τους πνεύμονες όσο και την καρδιά.

ΧΑΠ: Πώς θα βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η χρήση ενός καθαριστή αέρα μπορεί να βοηθήσει τις καρδιές των ασθενών να λειτουργούν καλύτερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα άτομα με ΧΑΠ, χρησιμοποιούσαν σταθερά καθαριστές αέρα, οι καρδιές τους μπορούσαν να προσαρμόσουν καλύτερα τους καρδιακούς παλμούς τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις, μια κατάσταση γνωστή ως μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV). Η HRV αποτελεί βασικό παράγοντα της γενικής υγείας της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν καθημερινά καθαριστή αέρα, αύξησαν την μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού κατά 25%.

Ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής, ειδικός στις παθήσεις του πνεύμονα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, και συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sarath Raju, εξήγησε ότι η αύξηση της HRV είναι σημαντική.

«Τα άτομα με χαμηλή μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά καρδιακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα ή επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ», είπε. «Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσηλευτεί ο πάσχων με ΧΑΠ, κάτι που φυσικά πρέπει να αποφεύγεται».

Η μελέτη εξέτασε επίσης το ρόλο αυτών που οι επιστήμονες αποκαλούν εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, μικροσκοπικά κομμάτια ερεθιστικών ουσιών στον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι. Ο Raju και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της παρουσίας αυτών των σωματιδίων στο χώρο του σπιτιού και μιας αρνητικής επίδρασης στην υγεία των πνευμόνων.

«Αυτό δείχνει ότι το περιβάλλον του εσωτερικού αέρα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τα άτομα με ΧΑΠ και τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Raju.

Σύμφωνα με τον Raju, «η χρήση καθαριστών αέρα προσφέρει μια θετική, προσιτή και βιώσιμη μέθοδο που μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον του αέρα του σπιτιού και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων των ατόμων με ΧΑΠ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.