ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (Postural Tachycardia Syndrome,PoTS) χαρακτηρίζεται από αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά ≥30παλμούς μετά από ορθοστασία για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα χωρίς να συνοδεύεται από ορθοστατική υπόταση.

Covid-19: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, τα αγγεία του
συστέλλονται ώστε να ωθηθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, ενώ στους
πάσχοντες από το σύνδρομο PoTS, τα αγγεία διαστέλλονται με αποτέλεσμα
το αίμα να συσσωρεύεται στο κάτω τμήμα του σώματος και να μην
τροφοδοτεί σε επαρκή ποσότητα τον εγκέφαλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις που ο πάσχων σηκώνεται απότομα, η ροή
αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να μειώνεται έως και κατά 20-30% προκαλώντας αίσθημα ζάλης, αστάθεια, τάση λιποθυμίας, τρέμουλο, ακόμα και παροδική έλλειψη συγκέντρωσης, ενώ στην προσπάθειά της η καρδιά να αναπληρώσει το αίμα στον εγκέφαλο, αυξάνει τους παλμούς της.

Τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα μόλις ο ασθενής ξαπλώσει και ηρεμήσει.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Νέα έρευνα επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ της νόσησης με Covid-19 και σε μικρότερο βαθμό του εμβολίου έναντι της λοίμωξης και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ ασθενών που διαγνώστηκαν με long Covid –και πιθανόν ανθρώπων που εμβολιάστηκαν- και του συνδρόμου, το οποίο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς.

Ο Δρ. Alan Kwan από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, δήλωσε ότι ενώ βλέπουμε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η πρόληψη της Covid-19 μέσω του εμβολιασμού είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 284.000 εμβολιασμένους ασθενείς (με εμβόλιο mRNA της Moderna ή της Pfizer-BioNTech) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο σύστημα υγείας Cedars-Sinai μεταξύ 2020 και 2022 και πάνω από 12.000 ασθενείς με Covid-19.

Παρότι ο εμβολιασμός αποτελούσε σε ένα βαθμό παράγοντα κινδύνου, όσοι είχαν διαγνωστεί με Covid-19 είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο ορθοστατικής υπότασης από ό,τι μετά τον εμβολιασμό.

Πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας και τα συμπτώματά του, γεγονός που καθυστερεί για χρόνια τη διάγνωσή του. Τα συμπτώματα του POTS μερικές φορές αποδίδονται λανθασμένα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή σε άλλες καταστάσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον επιστημονική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research.