ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς θα μειώσετε τον πόνο

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μπορούν να δουν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική διαφορά στον πόνο στο γόνατο εντός 18 μηνών αν ακολουθήσουν άσκηση και διατροφή.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς θα μειώσετε τον πόνο
Bigstock

Ο Stephen P. Messier από το Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα και οι συνεργάτες του, διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 823 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Οι ασθενείς μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ακολουθούσε δίαιτα και διατροφή και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου (414 και 409, αντίστοιχα) για 18 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση βαθμολογία πόνου του Δείκτη Οστεοαρθρίτιδας των Πανεπιστημίων Δυτικού Οντάριο και McMaster ήταν 5,0 και 5,5 στις ομάδες δίαιτας και άσκησης και ελέγχου, αντίστοιχα, στο διάστημα παρακολούθησης των 18 μηνών (προσαρμοσμένη διαφορά, -0,6).

Πέντε από τα επτά δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν σημαντικά καλύτερα στην ομάδα παρέμβασης έναντι της ομάδας ελέγχου. Η μέση αλλαγή στο σωματικό βάρος μετά από 18 μήνες ήταν −7,7 και −1,7 κιλά (8% και 2%) στις ομάδες δίαιτας και άσκησης και ελέγχου, αντίστοιχα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 169 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία από τις οποίες δεν σχετίζεται σίγουρα με τη μελέτη.

«Η απώλεια βάρους κατά 7,7 κιλά (8% του συνολικού βάρους σε συνδυασμό με μια μείωση της περιμέτρου της μέσης κατά 9 εκατοστά στην ομάδα δίαιτας και άσκησης, δείχνει τα οφέλη για την υγεία για τους ηλικιωμένους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος», γράφουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Πηγή: healthday.com