ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα εμφράγματα & τα εγκεφαλικά αυξάνονται κατά 40% τις γιορτές - Τι να προσέξετε

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ένα πράγμα: Να φροντίζετε την καρδιά σας.

Γιατί τα εμφράγματα & τα εγκεφαλικά αυξάνονται κατά 40% τις γιορτές - Τι να προσέξετε

Το αυξημένο άγχος, η πτώση της θερμοκρασίας και η απομάκρυνση από τις καλές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, το αλκοόλ και τον ύπνο, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τα ποσοστά εμφραγμάτων έως και κατά 40% μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον καρδιολόγο και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο Donald Lloyd-Jones.

«Παρατηρώντας τα ποσοστά εμφραγμάτων κάθε εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, διαπιστώνουμε ότι είναι αρκετά σταθερά, με δύο εξαιρέσεις: Η μία αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες και η δεύτερη τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία παρατηρούμε αύξηση περίπου 30% έως 40%», δήλωσε ο Lloyd-Jones.

Είναι σημαντικό να μην υποτιμάμε τα συμπτώματα, τόνισε.

«Έχουμε δύο νεφρά και δύο πνεύμονες, αλλά μόνο μια καρδιά και έναν εγκέφαλο. Εάν αμφιβάλετε για το πώς αισθάνεστε, συμβουλευτείτε γιατρό για να προλάβετε το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε βοήθεια σε ανάλογη περίπτωση, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να σώσουμε τη ζωή ή τον εγκέφαλό σας».

Το οικογενειακό άγχος αποτελεί πρόβλημα για κάποιους ανθρώπους, καθώς και η απομάκρυνση από τις υγιεινές συνήθειες.

«Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, υπάρχουν διαφορετικές μορφές στρες, όπως η συναναστροφή με τα πεθερικά ή οι προετοιμασίες ενός ταξιδιού. Συχνά χάνουμε τις συνήθειες του φαγητού και του ύπνου, τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ, δεν επιδιώκουμε την τυπική σωματική μας δραστηριότητα, ενώ μπορεί να απορρυθμιστεί το πρόγραμμα λήψης φαρμάκων», λέει ο Lloyd-Jones.

Ο καιρός αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα κινδύνου για τα καρδιακά προβλήματα τον χειμώνα.

«Όταν αναπνέουμε κρύο αέρα, παγώνει το αίμα στους πνεύμονές μας και προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων», είπε ο Lloyd-Jones. «Ειδικά οι στεφανιαίες αρτηρίες, επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κρύο καιρό. Αποφεύγετε δραστηριότητες σε κρύο καιρό. Μην το παρακάνετε επίσης με το ντύσιμο, καθώς τα πολλά ρούχα προκαλούν υπερθέρμανση. Δημιουργείται έτσι η τέλεια καταιγίδα για να μεγιστοποιήσετε το άγχος στην καρδιά».

Τα κλασικά συμπτώματα εμφράγματος στους άνδρες είναι η βαριά, συντριπτική πίεση στο μέσο του θώρακα ή η ξαφνική, ανεξήγητη δύσπνοια.

Τα συμπτώματα για τις γυναίκες μπορεί να είναι τα ίδια ή επιπλέον έντονη κόπωση και ζάλη.

Τα σημάδια του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν πτώση της μίας πλευράς του προσώπου, αδυναμία-μούδιασμα-παράλυση τους ενός χεριού ή ποδιού, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης από το ένα μάτι.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Πηγή: healthday.com