ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η λοίμωξη με κορονοϊό να προκληθεί μέσω των ματιών; Πώς επηρεάζει την όραση;

Οι επιστήμονες διερευνούν εάν ο Covid μπορεί να επηρεάσει την όραση όσων έχουν μολυνθεί.

Μπορεί η λοίμωξη με κορονοϊό να προκληθεί μέσω των ματιών; Πώς επηρεάζει την όραση;

Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Υγείας Menzies του Πανεπιστημίου Griffith και το Κέντρο Συγκλίνουσας Έρευνας της Νότιας Κορέας για την αναδυόμενη μόλυνση από ιούς, στοχεύει στην κατανόηση του πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα μάτια και εάν αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μόλυνσης από τον ιό.

Διαπιστώθηκε ότι τα μάτια και τα τρίδυμα νεύρα είναι ευαίσθητα στον ιό και ότι (σε ​​ζωικά μοντέλα) ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τα μάτια μέσω της αναπνευστικής οδού, διαμέσου του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής της έρευνας και συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Suresh Mahalingam, είπε ότι ο ιός μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την όραση όταν η φλεγμονή των οπτικών νεύρων, η μη φυσιολογική συσσώρευση υγρών και η διήθηση των ανοσοκυττάρων προκαλούν πάχυνση του αμφιβληστροειδούς.

«Ο ιός μπορεί να μολύνει το μάτι μέσω των νευρικών ιστών στο πίσω μέρος του ματιού που παίζουν ρόλο στις οπτικές πτυχές του ματιού και στέλνουν σήματα για οπτικούς σκοπούς», δήλωσε ο καθηγητής Mahalingam.

«Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής του αμφιβληστροειδούς, ήταν η μείωση της αντίληψης του βάθους λόγω της θολής όρασης».

Η θολή όραση φαίνεται να είναι μόνο συμπτωματική και όχι αποτέλεσμα μόνιμου εκφυλισμού του οφθαλμικού ιστού.

Φαίνεται επίσης ότι επηρεάζει μικρό αριθμό ανθρώπων.

Η αντίληψη του βάθους ονομάζεται στερεοσκοπική, δηλαδή τρισδιάστατη όραση. Προκαλείται όταν αντικείμενα που βρίσκονται πίσω ή εμπρός από το σημείο προσήλωσης ερεθίζουν ταυτόχρονα οριζοντίως διαφορετικά αμφιβληστροειδικά σημεία.

Ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας για τον Covid έχει επικεντρωθεί στη λοίμωξη του αναπνευστικού, ιδιαίτερα στους πνεύμονες και τη ρινική περιοχή, δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μάτια.

«Διαπιστώσαμε ότι ο ιός μπορεί πράγματι να μολύνει τα μάτια μέσω μιας φυσιολογικής ενδορινικής προσέγγισης, αλλά και εάν τα σταγονίδια του ιού έρθουν σε άμεση επαφή με το μάτι», λένε οι ερευνητές.

«Ο υποδοχέας ACE2 είναι αυτός στον οποίο προσκολλάται ο ιός για να μολύνει ένα συγκεκριμένο κύτταρο σε έναν ιστό ή όργανο και αυτός ο υποδοχέας βρίσκεται σε αφθονία στους πνεύμονες, τις αμυγδαλές, τη ρινική κοιλότητα, τα νεφρά και την καρδιά, γι' αυτό και έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές για αυτά τα όργανα, αλλά βρήκαμε ότι οι υποδοχείς ACE2 υπάρχουν επίσης στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι τη μόλυνση».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications.