ΥΓΕΙΑ

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ο κίνδυνος υποδιάγνωσης στις γυναίκες

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ο κίνδυνος υποδιάγνωσης στις γυναίκες

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι οι αυστηρά μονόπλευρες πολύ δυνατές κρίσεις πόνου πάνω από την περιοχή των κροτάφων και των ματιών. Η έκφραση αθροιστική κεφαλαλγία επελέγη, γιατί τις περισσότερες φορές αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα, συνήθως ανά σεζόν, την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Οι δυνατές μονόπλευρες κρίσεις τις περισσότερες φορές διαρκούν μεταξύ 15 και 180 λεπτών. Αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται συχνά τελείως απρόοπτα χωρίς κάποια εμφανή αφορμή.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 900 ασθενείς που διαγνώστηκαν με βραχυχρόνιους αλλά εξαιρετικά επώδυνους πονοκέφαλους. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για συμπτώματα, φάρμακα, αιτίες πονοκεφάλου και συνήθειες τρόπου ζωής.

«Η αθροιστική κεφαλαλγία εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται στις γυναίκες, ίσως επειδή ορισμένες πτυχές της μπορεί να μοιάζουν με αυτές της ημικρανίας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Andrea Belin, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν πώς εκδηλώνεται η διαταραχή σε άνδρες και γυναίκες, έτσι ώστε να δίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πιο αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες διαρκούν από 15 λεπτά έως τρεις ώρες. Τα άτομα με χρόνιες αθροιστικές κεφαλαλγίες -μια πιο σοβαρή μορφή- βιώνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας για ένα έτος ή περισσότερο χωρίς διακοπή ή με σύντομα διαλείμματα χωρίς συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 18% των γυναικών είχαν διαγνωστεί με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία σε σύγκριση με το 9% των ανδρών.

Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι οι κρίσεις κράτησαν περισσότερο. Περίπου το 8% των γυναικών δήλωσαν ότι οι κρίσεις πονοκεφάλου τους διήρκεσαν κατά μέσο όρο τέσσερις έως επτά μήνες, σε σύγκριση με το 5% των ανδρών. Περίπου το 26% των γυναικών είπαν ότι οι περίοδοι κράτησαν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα μήνα σε σύγκριση με το 30% των ανδρών.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό -74% έναντι 63% των ανδρών- να αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους συνέβησαν σε διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γυναίκες είχαν τέλος διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ένα μέλος της οικογένειας με ιστορικό αθροιστικής κεφαλαλγίας - 15% έναντι 7% στους άνδρες.

«Ενώ η αναλογία ανδρών προς γυναίκες με αθροιστική κεφαλαλγία μεταβάλλεται με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να θεωρείται διαταραχή κυρίως των ανδρών, καθιστώντας δυσκολότερη τη διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας για τις γυναίκες με ηπιότερα συμπτώματα από τους άνδρες», είπε ο Belin. «Είναι πιθανό αυτό να συμβάλλει στο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας αθροιστικής κεφαλαλγίας στις γυναίκες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.