ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος δικός σας έχει άνοια την περίοδο των γιορτών

Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος ξεχάσει να ανάψει τον φούρνο για το χριστουγεννιάτικο δείπνο, ίσως αντιμετωπίζει κίνδυνο άνοιας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος δικός σας έχει άνοια την περίοδο των γιορτών

Το να μην θυμάται κανείς ονόματα, δώρα ή τη διαδρομή για να επιστρέψει στο σπίτι, θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν σημάδια ότι κάποιος πάσχει από τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Πάνω από 900.000 Βρετανοί και 7 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύεται ότι πάσχουν από άνοια, με τα ποσοστά να αναμένεται να διπλασιαστούν τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν τη σύγχυση του ατόμου όταν βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον -όπως ένα ξενοδοχείο ή ένα συγγενικό σπίτι-, καθώς οι άνθρωποι με άνοια αποπροσανατολίζονται και μπερδεύονται.

Τα γενικά συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και ειδικά γεγονότων που είχαν συμβεί στο απώτερο παρελθόν.

Τα προβλήματα σκέψης ή αιτιολόγησης, η δυσκολία παρακολούθησης συνομιλιών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων και το αίσθημα άγχους, κατάθλιψης ή θυμού για την απώλεια μνήμης αποτελούν επίσης συμπτώματα άνοιας.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη λήψη της σωστής θεραπείας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά μόνο για τα συμπτώματά της και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο κοινή μορφή άνοιας και αφορά το 50-75% των διαγνώσεων.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 7 εκατομμύρια πάσχοντες από άνοια. Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περιπτώσεις άνοιας που έμειναν αδιάγνωστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γιατροί στη Μ. Βρετανία θα προσφέρουν ατομικές συνεδρίες στους κατοίκους των οίκων ευγηρίας που δεν έχουν διαγνωστεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid υπήρξε σημαντική μείωση στα ποσοστά διαγνώσεων άνοιας, αυξάνοντας τους φόβους ότι πολλοί άνθρωποι ζουν με την πάθηση χωρίς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλές.

«Αν παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ότι κάποιος έχει συμπτώματα, ενθαρρύνετέ τον να επισκεφτεί τον γιατρό του για αξιολόγηση – όσο πιο γρήγορα τον δει γιατρός, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία» προτρέπουν οι ειδικοί.

Πηγή: Mail Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ