ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

Η άρθρωση του ισχίου είναι αυτή που συνδέει τη λεκάνη με το κάτω άκρο και στηρίζει το βάρος του κορμού.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

Είναι η άρθρωση εκείνη που συμμετέχει στη βάδιση, στη στροφή και την κάμψη του κάτω άκρου με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλα φορτία, κατάσταση που την καθιστά επιρρεπή σε τραυματισμούς και εκφυλιστικές νόσους όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Το ισχίο συγκροτείται από δύο τμήματα: ένα σφαιρικό που είναι η κεφαλή του μηριαίου οστού και µία κοίλη υποδοχή που είναι η λεκάνη.

Η κεφαλή περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην κοίλη επιφάνεια της λεκάνης, η οποία καλύπτεται από τον αρθρικό χόνδρο, έναν ιστό που συμβάλλει στο να μην δημιουργούνται τριβές, και από το αρθρικό υγρό που λειτουργεί ως λιπαντικό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σύστημα αυτό επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή και χωρίς φθορά.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Ως οστεοαρθρίτιδα ορίζεται η εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων η οποία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του αρθρικού χόνδρου. Η καταστροφή αυτή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί σταδιακά σε μείωση του εύρους κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης και καθιστά επώδυνες τις κινήσεις της πάσχουσας περιοχής. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η καθημερινή δραστηριότητα, επηρεάζοντας την διάθεση του ασθενούς και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κανείς οστεοαρθρίτιδα είναι:

  • Το φύλο (οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες)
  • Η ηλικία (κατά κανόνα η οστεοαρθρίτιδα αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών)
  • Η κληρονομικότητα
  • Συγγενείς ή αναπτυξιακές παθήσεις όπως η δυσπλασία της μηριαίας κεφαλής
  • Η συνεχής καταπόνηση μιας άρθρωσης κατά τη διάρκεια της εργασίας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ένα τραύμα, η μυϊκή αδυναμία-ατροφία κ.ά.

Διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και μέσω ακτινολογικής προσέγγισης.

Σε προχωρημένα στάδια αρθρίτιδας, η απλή ακτινογραφία της πάσχουσας άρθρωσης πολλές φορές είναι αρκετή για να τεθεί η διάγνωση. Σε αρχικά στάδια της νόσου, όπου η κλινική εξέταση θα θέσει την υπόνοια ύπαρξης οστεοαρθρίτιδας, η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στην τελική διάγνωση ή τον αποκλεισμό της ύπαρξης νόσων όπως π.χ. η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.