ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, αλλά οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται άβολα να μιλούν γι' αυτόν λόγω της σύνδεσής του με τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου

Μην ντρέπεστε, συμβουλεύει ένας ειδικός στον καρκίνο.

Ο ιός είναι πολύ κοινός και επηρεάζει τους περισσότερους ενήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Δρα James Aikins Jr., επικεφαλής γυναικολογικής ογκολογίας στο Rutgers Cancer Institute του New Jersey.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται σχεδόν πάντα από τον ιό HPV, λέει ο ειδικός.

Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να απομακρύνουν τον ιό μέσα σε 1-2 χρόνια, τα στελέχη υψηλού κινδύνου όμως, μολύνουν συγκεκριμένα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη και αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Παρόλο που τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ μπορεί να σας θορυβήσουν, τα μη φυσιολογικά ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε ο Aikins.

Οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού τους. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες από την ηλικία των 9 ετών.

Τα τακτικά τεστ Παπανικολάου και HPV μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στα κύτταρα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός επειδή τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Συνήθως, ελέγχονται γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, με ποσοστά συχνότητας ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ο Aikins υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να ελέγχεστε για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ακόμα και αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του HPV.

«Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε τακτικά τεστ ΠΑΠ και να θυμάστε ότι μερικά λεπτά πιθανής ενόχλησης μπορούν να σώσουν τη ζωή σας», είπε.

Περισσότερες από 14.000 γυναίκες θα διαγνωστούν φέτος με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει συμπτώματα έως ότου ο καρκίνος αναπτυχθεί και εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα ή ιστούς. Σε εκείνο το σημείο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, βαριές περιόδους και πόνο στην περιοχή της πυέλου ή γύρω από αυτήν.

Αν και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι μεταδοτικός, ο HPV μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της στενής επαφής.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο στον πρωκτό, το πέος, τον κόλπο και το πίσω μέρος του λαιμού.

Πηγή: healthday.com