ΥΓΕΙΑ

Γλαύκωμα: Τι είναι και πώς θα το προλάβετε

Μια διεξοδική οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διαπιστωθεί εάν έχετε γλαύκωμα, τον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης.

Γλαύκωμα: Τι είναι και πώς θα το προλάβετε

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που επηρεάζουν το οπτικό νεύρο και η κύρια αιτία τύφλωσης που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με το The Glaucoma Foundation.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο, δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν.

Το γλαύκωμα επηρεάζει περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα σχεδόν 112 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 40 ετών και τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα έως ότου η όρασή τους έχει υποστεί σημαντική βλάβη.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι το γλαύκωμα βλάπτει αθόρυβα τα οπτικά τους νεύρα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και την ηλικία άνω των 40 ετών. Ωστόσο, το να υπάρχει ένα μέλος στην οικογένειά σας με γλαύκωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε την πάθηση.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η ασυνήθιστα υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.

Οι άνθρωποι αφρικανικής, ισπανικής και ασιατικής καταγωγής, επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Τα άτομα με αφρικανική και ισπανική καταγωγή έχουν μεγαλύτερη τάση για ανάπτυξη πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας. Οι άνθρωποι ασιατικής καταγωγής αναπτύσσουν περισσότερο γλαύκωμα κλειστής γωνίας και γλαύκωμα κανονικής τάσης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το διαβήτη, τη μυωπία, προηγούμενο τραυματισμό των ματιών, εξαιρετικά υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, λεπτούς κεντρικούς κερατοειδείς και μακροχρόνια χρήση στεροειδών και κορτιζόνης.

Οι ειδικοί προτρέπουν όλους τους άνω των 40 ετών να κάνουν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. Όσοι έχουν παράγοντα κινδύνου και όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τα μάτια τους κάθε 18 έως 24 μήνες.

Το γλαύκωμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Πηγή: The U.S. National Eye Institute