ΥΓΕΙΑ

Ξενοβιοτικά: Τι είναι και τι μπορούν να προκαλέσουν στην εγκυμοσύνη

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και συσσωρεύονται στον κόλπο, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γέννηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ξενοβιοτικά: Τι είναι και τι μπορούν να προκαλέσουν στην εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Columbia μελέτησαν 232 έγκυες και διαπίστωσων ότι μια σειρά μη βιολογικών χημικών ουσιών που υπάρχουν σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συνδέονται στενά με την πρόωρη γέννηση.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά κατά πόσον οι κοινές περιβαλλοντικές εκθέσεις προκαλούν πρόωρες γεννήσεις και, αν ναι, από πού προέρχονται αυτές οι εκθέσεις», λέει ο εκ των επικεφαλής της μελέτης Tal Korem, Επίκουρος Καθηγητής στο πρόγραμμα Μαθηματικής Γονιδιωματικής και τα Τμήματα της Βιολογίας των Συστημάτων, Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν ευθύνονται αυτές οι χημικές ουσίες, μπορεί να καταστεί δυνατόν να περιοριστούν οι δυνητικά επιβλαβείς εκθέσεις».

Η πρόωρη γέννηση, δηλαδή ο τοκετός πριν τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης, είναι η νούμερο ένα αιτία νεογνικού θανάτου και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά δια βίου προβλήματα υγείας. Τα δύο τρίτα των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν αιφνιδίως και παρά την εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν μέθοδοι για την πρόβλεψη ή την πρόληψή τους.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανισορροπίες στη χλωρίδα του κόλπου, παίζουν ρόλο στην πρόωρη γέννηση και άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν συγκεκριμένους πληθυσμούς μικροοργανισμών με προβλήματα εγκυμοσύνης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν πάνω από 700 διαφορετικούς μεταβολίτες στο μεταβολισμό του δεύτερου τριμήνου 232 εγκύων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων 80 κυήσεων που ολοκληρώθηκαν πρόωρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί μεταβολίτες ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε γυναίκες που γέννησαν πρόωρα από ό,τι σε εκείνες με τελειόμηνη εγκυμοσύνη.

«Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι χημικά που δεν παράγονται από ανθρώπους ή μικρόβια και ονομάζουμε ξενοβιοτικά. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διαιθανολαμίνη, τους αιθυλεστέρες, το τρυγικό και το αιθυλενοδιαμαντιτετραοξικό οξύ. Ενώ δεν εντοπίσαμε την πηγή αυτών των ξενοβιοτικών στις έγκυες, όλα βρίσκονται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής».

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι κολπικοί μεταβολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν μήνες πριν ποιες γυναίκες είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Microbiology.