ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στις γυναίκες

Η προεκλαμψία επηρεάζει περίπου το 8% των κυήσεων παγκοσμίως.

Προεκλαμψία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στις γυναίκες

Τα σημάδια είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πρωτεΐνη στα ούρα, που αναπτύσσονται μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης ή αμέσως μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Πολλές γυναίκες τα θεωρούν «φυσιολογικά» συμπτώματα εγκυμοσύνης και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια έως ότου η κατάσταση γίνει σοβαρή.

Οι περισσότερες περιπτώσεις προεκλαμψίας δεν είναι σοβαρές, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία της μητέρας και του μωρού εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού από τις συνομήλικές τους εντός μόλις επτά ετών από τον τοκετό, με τους κινδύνους να παραμένουν αυξημένοι για πάνω από 20 χρόνια μετά τον τοκετό.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η προεκλαμψία προδιαθέτει τις γυναίκες σε αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε πόσο σύντομα μετά την εγκυμοσύνη εκδηλώθηκαν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά και το μέγεθος του κινδύνου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Τα στοιχεία προέρχονται από εθνικά μητρώα που εντόπισαν όλες τις έγκυες γυναίκες στη Δανία μεταξύ 1978 και 2017.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε εκείνες με μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες που είχαν επιπλοκές λόγω προεκλαμψίας και σε εκείνες χωρίς προεκλαμψία.

Οι συμμετέχουσες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο πριν από την εγκυμοσύνη και παρακολουθήθηκαν μέχρι και 39 χρόνια μετά τον τοκετό για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

emfragma

«Αυτό μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε ακριβώς πότε εμφανίζεται η καρδιαγγειακή νόσος σε γυναίκες με και χωρίς προεκλαμψία και να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες χρονικές περιόδους παρακολούθησης» δήλωσαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.157.666 γυναίκες. Έως και 2% εκείνων που εμφάνισαν προεκλαμψία στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εντός δύο δεκαετιών από τον τοκετό. Το ποσοστό στις γυναίκες που δεν εμφάνισαν προεκλαμψία, ήταν 1,2%. Οι διαφορές στον κίνδυνο έγιναν εμφανείς επτά χρόνια μετά τον τοκετό.

Συνολικά, οι γυναίκες με προεκλαμψία είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και τριπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό εντός μιας δεκαετίας από τον τοκετό σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν προεκλαμψία. Ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού ήταν διπλάσιος στην ομάδα όσων είχαν εμφανίσει προεκλαμψία για περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς σημάδια προεκλαμψίας.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ανάλογα με την ηλικία, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν πενταπλάσια και τριπλάσια ποσοστά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αντίστοιχα, από εκείνες παρόμοιας ηλικία χωρίς ιστορικό προεκλαμψίας. Οι αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας παρέμειναν σε όλη την ενήλικη ζωή, με τις γυναίκες άνω των 50 ετών να εξακολουθούν να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους χωρίς ιστορικό επιπλοκών στην εγκυμοσύνης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που μπορούν να ωφεληθούν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει εντός μιας δεκαετίας από τον τοκετό, για παράδειγμα με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.