ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Πώς συνδέεται με τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

Περίπου 196 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν από ενδομητρίωση, μια κατάσταση που προκαλεί πυελικό πόνο και υπογονιμότητα.

Ενδομητρίωση: Πώς συνδέεται με τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

Η ενδομητρίωση εκδηλώνεται όταν το ενδομήτριο, ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, προσκολλάται και αναπτύσσεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας, σε σημεία όπως οι ωοθήκες, οι σύνδεσμοι της μήτρας, η σκωληκοειδής απόφυση, το έντερο, ο τράχηλος, αλλά και στο τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας, προκαλώντας αιμορραγία, πόνο και άλλα συμπτώματα.

Παρά τις δεκαετίες έρευνας, λίγα είναι γνωστά για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενδομητρίωσης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μικροβίωμα, η κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, μεταβάλλεται σε γυναίκες με ενδομητρίωση.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Baylor, ανακάλυψαν ότι το τροποποιημένο μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης.

«Για να διερευνήσουμε τον ρόλο του μικροβιώματος στην ενδομητρίωση, εξαλείψαμε σε ποντίκια το μικροβίωμα χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά», δήλωσε ο Δρ. Rama Kommagani, αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Παθολογίας και Ανοσολογίας και Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν μικροβίωμα εντέρου είχαν μικρότερες βλάβες στο ενδομήτριο από τα ποντίκια με μικροβίωμα.

Επιπλέον, όταν τα ποντίκια χωρίς μικροβίωμα εντέρου έλαβαν μικροβίωμα από ποντίκια με ενδομητρίωση, οι βλάβες έγιναν τόσο μεγάλες όσο ήταν εκείνες στα ποντίκια που διατήρησαν το μικροβίωμά τους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αλλοιωμένα βακτήρια του εντέρου οδηγούν στην εξέλιξη της νόσου. Το μικροβίωμα της μήτρας δεν φάνηκε να επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι μεταβολίτες του μικροβιώματος είχαν αλλοιωθεί σημαντικά στα κόπρανα ποντικών με ενδομητρίωση.

Μελετώντας τον ρόλο των μεταβολιτών του μικροβιώματος στην εξέλιξη της νόσου, ο Kommagani και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η θεραπεία των ενδομητριωτικών κυττάρων και των ποντικών με τον μεταβολίτη που ονομάζεται κινικό οξύ ενίσχυσε σημαντικά τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη της ενδομητριωτικής βλάβης, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ορισμένες κοινότητες μικροβιώματος και/ή οι μεταβολίτες τους μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης και ότι η τροποποίηση της σύνθεσης αυτών των κοινοτήτων θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης στις γυναίκες. «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο Kommagani.

Δείχνουν επίσης ότι η μελέτη μεταβολιτών του μικροβιώματος σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο.

«Η ενδομητρίωση συνήθως διαγιγνώσκεται με υπερηχογράφημα και είναι απαραίτητη μια επεμβατική διαδικασία για να τεκμηριωθεί το πρόβλημα», είπε ο Kommagani.

«Διερευνούμε εάν οι μεταβολίτες μικροβιώματος σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, καθώς και εάν κάποιοι από αυτούς τους μεταβολίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της θεραπείας».

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το έντερό τους, όπως κολίτιδα ή σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Death Discovery.