ΥΓΕΙΑ

Τρώτε συχνά fast food; Οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή σας υγεία

Όσοι ζουν κοντά σε εστιατόρια γρήγορου και πρόχειρου φαγητού, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τρώτε συχνά fast food; Οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή σας υγεία

Πριν από περίπου 10 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο όρος «διατροφικός βάλτος» (food swamp), ο οποίος περιγράφει τις περιοχές που ταχυφαγεία και γενικά τα καταστήματα πώλησης γρήγορου και πρόχειρου φαγητού είναι περισσότερα από τα καταστήματα πώλησης φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Η νέα μελέτη εξέτασε εάν και κατά πόσο επηρεάζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού μετά τα 50 λόγω γειτνίασης με ταχυφαγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17.875 εθελοντές μέσης ηλικίας 64 ετών.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βαθμολόγησαν τον τόπο κατοικίας τους με βάση την αναλογία των χώρων πρόχειρου φαγητού (φαστ φουντ, καντίνες κλπ.) έναντι των χώρων φρέσκου φαγητού (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία κλπ.).

Μόλις το 28% των συμμετεχόντων ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία κάτω από 5, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους τρεις ζούσαν σε περιοχές όπου τα καταστήματα με φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα ήταν περισσότερα από τα ταχυφαγεία. Οι υπόλοιποι ζούσαν σε περιοχές που βαθμολογήθηκαν από 6 και πάνω, υπερτερούσαν δηλαδή τα φαστ φουντ.

Με δεδομένο ότι η μέση βαθμολογία σε όλες τις περιοχές ήταν 6, συνάγεται ότι τουλάχιστον οι μισές περιοχές διέθεταν εξαπλάσια καταστήματα πρόχειρου φαγητού απ’ ό,τι φρέσκου.

Στη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης, το 3,8% των εθελοντών εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος ήταν κατά 13% υψηλότερος σε όσους ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία από 6 και πάνω.

«Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Dixon Yang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Καμία διατροφική συμβουλή δεν βοηθά, αν οι πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο υγιεινό φαγητό. Σε πολλές περιοχές, όμως, πιο εύκολα βρίσκεις φαστ φουντ παρά οπωροπωλείο».

Ο Δρ. Yang πρόσθεσε ότι η διατροφή δεν είναι απλά θέμα προσωπικών επιλογών. «Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν για να ζουν υγιεινά, καθώς το περιβάλλον τους δεν βοηθάει καθόλου», εξήγησε.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8-10 Φεβρουαρίου 2023 στο Ντάλας.