ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Με πόση άσκηση θα το μειώσετε

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ηπατικού λίπους σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Λίπος στο συκώτι: Με πόση άσκηση θα το μειώσετε

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν καθορίσει την απαιτούμενη ποσότητα άσκησης για κλινικά σημαντική βελτίωση.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 150 λεπτά γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα επέφεραν σημαντικές μειώσεις στο ηπατικό λίπος.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες ή αποτελεσματική θεραπεία για αυτήν την κοινή πάθηση, ωστόσο η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει το ηπατικό λίπος, τη φυσική κατάσταση, τη σύνθεση του σώματος και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η άσκηση είναι μια τροποποίηση του τρόπου ζωής, επομένως το γεγονός ότι μπορεί να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με άλλες θεραπευτικές αγωγές είναι σημαντικό», δήλωσαν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Οι κλινικοί γιατροί που συμβουλεύουν ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, θα πρέπει να τους συστήσουν αυτή την ποσότητα δραστηριότητας. Το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο για μισή ώρα την ημέρα πέντε φορές την εβδομάδα, είναι ενδεικτικό παράδειγμα ενός προγράμματος που πληροί αυτά τα κριτήρια».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology.