ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που προλαμβάνει την υποτροπή

Η υγιεινή διατροφή που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης μετά από διάγνωση καρκίνου στον προστάτη, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου ή της υποτροπής της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που προλαμβάνει την υποτροπή

Οι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, είχαν 52% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου και 53% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Η επιδείνωση της νόσου αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία από τις κύριες ανησυχίες για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, τις οικογένειές τους, τους φροντιστές και τους γιατρούς.

Τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς και σε φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει επίσης την επιβλαβή έκθεση σε τροφές ζωικής προέλευσης και τις ορμόνες που περιέχουν.

Οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τα επίπεδα του IGF1 (ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας), που έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 2.000 πάσχοντες από τη νόσο. Σε μια περίοδο 7 ετών, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατά δήλωσή τους ακολουθούσαν διατροφή που περιλάμβανε την υψηλότερη ποσότητα φυτικών τροφών, είχαν μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής σε σύγκριση με άντρες που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα.

Tα ευρήματα παρουσιάζονται στο Συμπόσιο Ουρογεννητικών Καρκίνων της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.