ΥΓΕΙΑ

Ελιά: Τα οφέλη της για όσους κάνουν αερόβια άσκηση

Ένα φυσικό υποπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή ελαιόλαδου, θα μπορούσε να έχει αντιοξειδωτικά οφέλη και να υποστηρίζει όσους αθλούνται, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ελιά: Τα οφέλη της για όσους κάνουν αερόβια άσκηση

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη που εξετάζει τα οφέλη του νερού της ελιάς (υγρό απόβλητο που περιέχει ο ελαιόκαρπος) για όσους ασκούνται.

Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα εμπορικό προϊόν με νερό από καρπούς ελιάς (OliPhenolia), περιέχει μια σειρά από φαινολικές ενώσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, οι οποίοι κατανάλωναν είτε OliPhenolia είτε ένα εικονικό φάρμακο, αντίστοιχης γεύσης και εμφάνισης, για 16 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη θετική επίδραση σε αρκετούς βασικούς δείκτες απόδοσης στο τρέξιμο.

Η κατανάλωση νερού ελιάς βελτίωσε τους δείκτες αναπνευστικής λειτουργίας κατά την έναρξη της άσκησης, καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου και την οικονομία στο τρέξιμο σε χαμηλότερα επίπεδα έντασης. Η οικονομία στο τρέξιμο είναι καθοριστική έννοια στην απόδοση του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων.

Οι αναπνευστικές παράμετροι σε υψηλότερες εντάσεις δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά η αντιληπτή καταπόνηση -πόσο σκληρά πίστευαν οι συμμετέχοντες ότι δούλευε το σώμα τους- βελτιώθηκε, όπως και η οξεία ανάκαμψη μετά από σταδιακή άσκηση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής Υγείας & Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε: «Για πολύ καιρό με ενδιέφεραν τα οφέλη των πολυφαινολών, όπως αυτές που περιέχονται στα κεράσια και τα παντζάρια, για την άσκηση. Για να αποκομίσετε παρόμοια οφέλη από τις ελιές, πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, γι' αυτό δοκιμάσαμε αυτό το συμπυκνωμένο νερό ελιάς. Όπως και το ελαιόλαδο, περιέχει υδροξυτυροσόλη, αλλά αυτό το νερό είναι ένα βιώσιμο υποπροϊόν. Συνήθως πετιέται κατά την παραγωγή ελαιόλαδου. Βρήκαμε όμως μια εταιρεία στην Ιταλία –την Fattoria La Vialla, μια βιοδυναμική φάρμα στην Τοσκάνη– η οποία αποφάσισε να μετατρέψει αυτά τα λύματα σε συμπλήρωμα διατροφής. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερεύνησε τη χρήση αυτού του νερού ελαιόκαρπών σε ένα περιβάλλον άσκησης και διαπιστώσαμε ότι η λήψη του επί 16 ημέρες θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην αερόβια άσκηση. Διαπιστώσαμε ότι η μειωμένη κατανάλωση οξυγόνου και η βελτιωμένη οικονομία τρεξίματος, υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει όσους κάνουν τακτικά αερόβια άσκηση. Τώρα σκοπεύουμε να κάνουμε περαιτέρω έρευνα στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα. Θέλουμε επίσης να διερευνήσουμε εάν αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρέξιμο μαραθώνιου και αποκατάσταση, και να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή της φλεγμονής που σχετίζεται με την άσκηση».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.