ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να εμβολιάζεστε αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά

Το βράδυ πριν τον εμβολιασμό σας, πρέπει να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον επτά ώρες, εάν θέλετε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη ανοσολογική απόκριση, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Γιατί δεν πρέπει να εμβολιάζεστε αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας, ανέλυσαν στοιχεία από επτά έρευνες σχετικά με τις ιογενείς λοιμώξεις της γρίπης και της ηπατίτιδας Α και Β, συγκρίνοντας την απόκριση αντισωμάτων σε όσους είχαν κοιμηθεί επαρκώς (από επτά ώρες και πάνω) με αυτή όσων είχαν κοιμηθεί λιγότερες από 6 ώρες.

Το έλλειμμα στην ανοσολογική απόκριση προσδιορίστηκε από την εξασθένιση των αντισωμάτων μετά από δύο μήνες.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι ο κακός ύπνος εξασθενίζει τα αντισώματα στους ενήλικες μεταξύ 18 και 60 ετών περισσότερο από ό,τι στα άτομα άνω των 65 ετών, κάτι αναμενόμενο για τους ερευνητές αφού οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι κοιμούνται ούτως ή άλλως λιγότερο, γεγονός που περιορίζει πιθανώς τον αντίκτυπο στην υγεία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Το εύρημα επαληθεύτηκε στις μελέτες που η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου υπολογίστηκε με συσκευές χειρός που ανιχνεύουν την κίνηση, σε εργαστήρια ύπνου και με αυτοαναφερόμενες εκτιμήσεις.

Φάνηκε επίσης ότι η επίδραση ήταν ισχυρότερη στις μελέτες που χρησιμοποιούσαν αντικειμενικές μετρήσεις του ύπνου συγκριτικά με υποκειμενικές αναφορές, καθώς δεν είναι εύκολο οι συμμετέχοντες να υπολογίσουν τον χρόνο που κοιμούνται.

Η διάρκεια του ύπνου δεν φάνηκε να επιδρά το ίδιο στις γυναίκες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Στις γυναίκες η ανοσία επηρεάζεται από τον μηνιαίο κύκλο, τη χρήση αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, ωστόσο καμία από τις μελέτες δεν περιελάμβανε στοιχεία για τα επίπεδα των ορμονών του φύλου. Πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ποιες ημέρες κοντά στον εμβολιασμό είναι σημαντικότερες και πόσος ακριβώς ύπνος χρειάζεται ώστε να μπορούμε να δώσουμε οδηγίες στους ανθρώπους. Θα εμβολιάσουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια και αυτή είναι μια πτυχή που μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της προστασίας» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Eve Van Cauter, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει αλλά μπορεί και να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, επικαλούμενη τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της COVID-19, με τους άνδρες, τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ή παχυσαρκία να προστατεύονται λιγότερο συγκριτικά με τις γυναίκες και άτομα χωρίς τις προαναφερθείσες καταστάσεις αντίστοιχα. «Πρόκειται για παράγοντες που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει, μπορεί όμως να τροποποιήσει τις συνήθεις του ύπνου» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.