ΥΓΕΙΑ

Ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του τοκετού: Οι πιθανότητες και οι παράγοντες κινδύνου

Αν και εξαιρετικά σπάνιο, ο αριθμός των γυναικών που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του τοκετού αυξάνεται στις ΗΠΑ, καθώς όλο και μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο υγιείς γυναίκες αποκτούν παιδιά.

Ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του τοκετού: Οι πιθανότητες και οι παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μία στις 9.000 γυναίκες παθαίνουν ανακοπή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ποσοστό υψηλότερο απ' ότι στο παρελθόν.

«Ο σκοπός της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, προκειμένου να βελτιώσουμε τις στρατηγικές για τη μείωση των θανάτων των εγκύων», δήλωσε ο Δρ. Romeo Galang, επικεφαλής στο Εθνικό Κέντρο Γεννητικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακών Διαταραχών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το θετικό είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του τοκετού επιβιώνουν, είπε ο Galang.

Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα.

Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής κατά τον τοκετό είναι όσες έχουν μεγαλύτερη ηλικία, οι γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής και όσες έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές ψυχικής υγείας, εθισμό σε ουσίες ή καρδιοπάθειες.

Ο Galang τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να συνεργάζονται με τον γιατρό τους και να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μαιευτήρες πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ανακοπής, ώστε αν χρειαστεί να κάνουν επείγουσα καισαρική τομή, κάτι που προϋποθέτει εκπαίδευση και κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή επείγουσας καρδιακής αναζωογόνησης.

Ο Galang και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση National Inpatient Sample Project Cost and Utilization Health Care από το 2017 έως το 2019. Εξέτασαν επίσης τα χαρακτηριστικά των ασθενών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και επιβίωσαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σχεδόν 11 εκατομμύρια τοκετούς στο νοσοκομείο, το ποσοστό καρδιακής ανακοπής ήταν 13,4 ανά 100.000.

Δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία της καρδιακής ανακοπής καθώς και αν οι επιπλοκές στη μητέρα εμφανίστηκαν πριν ή μετά την καρδιακή ανακοπή.

«Οι αλλαγές στον πληθυσμό των ασθενών, τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι συννοσηρότητες, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, η πρόοδος της αναπαραγωγικής τεχνολογίας και τα προβλήματα υγείας, περιπλέκουν την εγκυμοσύνη και έχουν αυξήσει τον αριθμό των εγκύων που χρήζουν αυξημένης φροντίδας», δήλωσε ο Δρ. Victor Klein, μαιευτήρας-γυναικολόγος.

Οι γυναίκες με υπέρταση, άσθμα, διαβήτη και καρδιοπάθειες, πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση πριν μείνουν έγκυες. Γι' αυτό πρέπει να επισκέπτονται καρδιολόγο ή/και εμβρυολόγο, πρόσθεσε.

Για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν καρδιακή ανακοπή, ο χρόνος είναι ουσιαστικός.

«Είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζεις καρδιακή ανακοπή στην εγκυμοσύνη να συνειδητοποιείς ότι εμπλέκονται δύο ασθενείς», είπε ο Klein. «Όταν συμβαίνει καρδιακή ανακοπή, το έμβρυο δεν λαμβάνει οξυγόνο από τον πλακούντα. Οι αποφάσεις για καισαρική τομή δεν πρέπει να καθυστερούν καθώς η νεογνική επιβίωση σχετίζεται με το χρόνο μέχρι τον τοκετό - 96% πιθανότητες επιβίωσης εάν γίνει σε λιγότερο από 5 λεπτά και 70% εάν γίνει σε περισσότερο από 5 λεπτά».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο προσδιορισμός της αιτίας της ανακοπής, είπε ο Κλάιν. Η αιμορραγία είναι η κύρια αιτία μητρικών θανάτων, με ποσοστό 10%. Η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.