ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα για να «ρίξουμε» τα δέκατα

Τα δέκατα και ο χαμηλός πυρετός είναι σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους ανθρώπους, γι' αυτό σπεύδουν να πάρουν κάποιο αντιπυρετικό για να το αντιμετωπίσουν.

Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα για να «ρίξουμε» τα δέκατα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, ο πυρετός αποτελεί ενδογενές «φάρμακο» για τον οργανισμό που τον βοηθά να «καθαρίζει» ταχύτερα τις λοιμώξεις.

Για τον λόγο αυτόν, είναι καλό να μην καταφεύγουμε αμέσως στη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπισή του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ήπιος πυρετός για τον οποίον δεν δόθηκε στα πειραματόζωα (σ.σ. ψάρια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά τους αφορούν και τους ανθρώπους) θεραπεία, τα βοήθησε να αντιμετωπίσουν πιο γρήγορα τη λοίμωξη που είχαν εμφανίσει, ήλεγξε τη φλεγμονή και «επιδιόρθωσε» τους ιστούς που είχαν υποστεί βλάβη.

«Αφήσαμε τη φύση να επιτελέσει το έργο της και είδαμε ότι αυτό ήταν πολύ θετικό» ανέφερε ο ανοσολόγος Ντάνιελ Μπαρέντα, κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στη Σχολή Αγροτικών, Ανθρωπιστικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και στη Σχολή Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Ο Δρ. Μπαρέντα εξήγησε ότι ο ήπιος πυρετός «αυτο-λύεται», δηλαδή ο οργανισμός μπορεί να τον προκαλέσει και να τον σταματήσει χωρίς να απαιτηθεί η λήψη φαρμάκων. Παρότι τα οφέλη για την υγεία από τον ήπιο πυρετό στους ανθρώπους μένει να αποδειχθούν μέσω μελετών, οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι τα οφέλη που είδαν στα ψάρια θα ισχύουν και στον άνθρωπο καθώς οι μηχανισμοί που γεννούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο καθηγητής, ο ήπιος πυρετός έχει διατηρηθεί εξελικτικά στο ζωικό βασίλειο επί 550 εκατομμύρια χρόνια. «Κάθε ζώο που έχει μελετηθεί εμφανίζει αυτή τη βιολογική απόκριση στις λοιμώξεις».

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι θα ήταν καλό να αντισταθούμε στο να πάρουμε κατευθείαν αντιπυρετικά – τα γνωστά σε όλους μας Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) που λαμβάνονται χωρίς συνταγή γιατρού – με τα πρώτα σημάδια ήπιου πυρετού, σημείωσε ο Δρ. Μπαρέντα. «Μπορεί τα φάρμακα αυτά να σταματούν την αδιαθεσία που αισθανόμαστε εξαιτίας του πυρετού, ωστόσο η λήψη τους πιθανότατα μεταφράζεται και στο ότι χάνουμε ορισμένα από τα οφέλη αυτής της φυσικής απόκρισης του οργανισμού μας».

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πυρετός προκάλεσε στα ψάρια μια απόκριση η οποία όχι μόνο ενεργοποίησε τις άμυνες του οργανισμού τους ενάντια στη λοίμωξη αλλά βοήθησε και στον έλεγχό της.

Οι ερευνητές είδαν ότι ο ήπιος πυρετός βοήθησε στην καταπολέμηση της λοίμωξης των ψαριών σε περίπου επτά ημέρες – ο χρόνος αυτός ήταν ο μισός από εκείνον που χρειάστηκε μια δεύτερη ομάδα ψαριών με την ίδια βακτηριακή λοίμωξη στα οποία όμως δεν «επετράπη» να εμφανίσουν πυρετό. Ο πυρετός βοήθησε επίσης τα πειραματόζωα να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή που συνδεόταν με τη λοίμωξη και να «επιδιορθώσουν» ιστούς που είχαν υποστεί βλάβη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση eLife.