ΥΓΕΙΑ

Ποιους κινδύνους κρύβει η άψητη ζύμη

Τα περισσότερα αλεύρια είναι ωμά και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσουν τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Ποιους κινδύνους κρύβει η άψητη ζύμη

Οι ειδικοί διερευνούν μια επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με αλεύρι και προτρέπουν τους ανθρώπους να μην τρώνε άψητη ζύμη.

Δώδεκα ασθένειες –συμπεριλαμβανομένων κάποιων νοσηλειών– έχουν αναφερθεί σε σχέση με την επιδημία που εκτείνεται σε 11 πολιτείες. Ωστόσο, το CDC αναφέρει ότι η κλίμακα της επιδημίας είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υποδηλώνει ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων.

Ο οργανισμός δεν έχει προσδιορίσει συγκεκριμένες μάρκες αλεύρων που εμπλέκονται στην επιδημία.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με τους οποίους μίλησαν οι ειδικοί του CDC, δήλωσαν ότι είχαν φάει ωμή ζύμη ή κριθαράκι την εβδομάδα πριν αρρωστήσουν, εντός μια περιόδου που εκτεινόταν από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Το αλεύρι ήταν το μόνο κοινό συστατικό στην ωμή ζύμη ή το μείγμα που καταναλώθηκε.

Τα περισσότερα αλεύρια είναι ωμά και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσουν τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το CDC. Τα βακτήρια σαλμονέλας πεθαίνουν όταν μαγειρεύονται ή ψήνονται, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν όταν τρώνε ή δοκιμάζουν τρόφιμα που περιλαμβάνουν ωμό αλεύρι. Η ακατέργαστη ζύμη που χρησιμοποιείται για χειροτεχνίες και το παιχνίδι με πηλό επίσης ενέχει κινδύνους.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από την είσοδο των βακτηρίων στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε κάποιο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχουν σοβαρά συμπτώματα, συμπτώματα που δεν βελτιώνονται μετά από λίγες ημέρες ή σημάδια αφυδάτωσης.