ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι ημικρανίες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου

Οι γυναίκες υποφέρουν συχνά από ημικρανίες λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Γιατί οι ημικρανίες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου

Ομάδα ερευνητών στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité – Universitätsmedizin του Βερολίνου εντόπισε μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την οποία η καλσιτονίνη, μια πολυπεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, ευθύνεται για τις ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα καλσιτονίνης στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν συχνότερα κρίσεις ημικρανίας.

«Οι μελέτες στα ζωικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι οι διακυμάνσεις στις γυναικείες ορμόνες, ειδικά στα οιστρογόνα, οδηγούν σε αυξημένη απελευθέρωση καλσιτονίνης, ενός φλεγμονώδους νευροδιαβιβαστή, στον εγκέφαλο», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Bianca Raffaelli από το Κέντρο Κεφαλαλγίας του Τμήματος Νευρολογίας του Charité – Universitätsmedizin. «Πρόκειται για μια φυσική ουσία του σώματος, η οποία όμως όταν παράγεται σε υπερβολικές ποσότητες στον οργανισμό, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση, στην οποία είναι πιθανό να οφείλονται οι ημικρανίες».

Οι ερευνητές του Charité μελέτησαν συνολικά 180 γυναίκες για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πράγματι συσχέτιση ανάμεσα στις γυναικείες ορμόνες και στην απελευθέρωση καλσιτονίνης.

Έλεγξαν τα επίπεδα καλσιτονίνης σε ασθενείς με ημικρανία σε δύο χρονικά σημεία, κατά την έμμηνο ρύση και κατά την ωορρηξία τους. Συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με γυναίκες που δεν υπέφεραν από ημικρανίες και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα καλσιτονίνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στις ασθενείς με ημικρανία.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν αμέσως πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, οι ασθενείς με ημικρανία απελευθερώνουν περισσότερη καλσιτονίνη», λέει η Δρ. Raffaelli. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτοί οι ασθενείς υποφέρουν περισσότερο από κρίσεις ημικρανίας λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Τα ευρήματα θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, υποδηλώνουν ωστόσο ότι η απελευθέρωση της καλσιτονίνης εξαρτάται από την ορμονική κατάσταση των ανθρώπων. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η εμμηνόπαυση λειτουργούν ανακουφιστικά για ορισμένες γυναίκες με ημικρανίες. Όπως, όμως, δείχνει και η μελέτη μας, υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες ακόμη και χωρίς ορμονικές διακυμάνσεις. Υποψιαζόμαστε ότι άλλες διεργασίες στο σώμα παίζουν ρόλο στην πυροδότηση κρίσεων ημικρανίας σε αυτές τις ασθενείς. Εξάλλου, η καλσιτονίνη δεν είναι το μόνο φλεγμονώδες πεπτίδιο που μπορεί να προκαλέσει μια κρίση ημικρανίας», καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.