ΥΓΕΙΑ

Βακτήρια εντέρου: Ο ρόλος τους στην επιβίωση από καρκίνο του παγκρέατος

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να εξηγούν γιατί κάποιοι ασθενείς επιβιώνουν μακροπρόθεσμα από τον καρκίνο του παγκρέατος, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνδέεται με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Βακτήρια εντέρου: Ο ρόλος τους στην επιβίωση από καρκίνο του παγκρέατος

Μόνο το 9% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος επιβιώνει για πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Εξετάζοντας το μικροβίωμα ασθενών που επέζησαν από καρκίνο του παγκρέατος, μια νέα μελέτη διαπίστωσε αυξημένη ποικιλία βακτηρίων που σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσοαπόκριση κατά του καρκίνου. Ο όρος μικροβίωμα χρησιμοποιείται για την ποικιλομορφία μικροβίων ή βακτηρίων, που ζουν πάνω ή μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

«Νέα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι επιζώντες από καρκίνο του παγκρέατος έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των όγκων, κάτι που υποδηλώνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει αυτή την ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jordan Kharofa, γιατρός και ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

«Αναρωτηθήκαμε αν υπήρχε σχέση με το μικροβίωμα του εντέρου σε επιζώντες από καρκίνο του παγκρέατος» είπε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα μικροβιώματος από επιζώντες από καρκίνο του παγκρέατος τα οποία συνέκριναν με αυτά ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσαν ότι τα μικροβιώματα όσων επέζησαν για κάποια χρόνια είχαν αυξημένα επίπεδα πολλών ειδών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Faecalibacterium prausnitzii.

«Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται από τον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά οι περισσότεροι δυστυχώς όχι», είπε ο Kharofa. «Αυτά τα είδη βακτηρίων μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής».

Το μικροβίωμα έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με βελτιωμένη απόκριση στην ανοσοθεραπεία ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Πολλά στοιχεία συμβάλλουν στην κατανόηση του μικροβιώματος ως μέρους της φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης. Η σημασία του μικροβιώματος ως απόκριση στα φάρμακα ανοσοθεραπείας στο μελάνωμα και σε άλλους τύπους καρκίνου, είναι καλά τεκμηριωμένη», δήλωσε ο Kharofa.

«Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι παρόμοια είδη υπάρχουν σε αφθονία σε ασθενείς που θεραπεύονται από καρκίνο του παγκρέατος», είπε. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα το διερευνήσουμε περαιτέρω και θα αξιολογήσουμε εάν η τροποποίηση του μικροβιώματος μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για αυτούς τους ασθενείς».

Αυτά τα είδη βακτηρίων δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένη διατροφή, τρόπο ζωής ή γενετικό προφίλ που θα έδινε πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να αυξήσει φυσικά τα επίπεδά τους, είπε ο Kharofa.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer.