ΥΓΕΙΑ

Ώρες ύπνου και κίνδυνος εγκεφαλικού: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ειδικοί συμβουλεύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια να κοιμόμαστε επαρκώς.

Ώρες ύπνου και κίνδυνος εγκεφαλικού: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Tώρα όμως προειδοποιούν ότι οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Galway, στην Ιρλανδία, ανέλυσαν δεδομένα από 5.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι δεν απέδειξε εάν οι πολύ λίγες ώρες ύπνου αύξαναν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι οι επτά ώρες κάθε βράδυ.

Το 30% των Αμερικανών δεν φτάνει αυτή τη διάρκεια ύπνου, ενώ περίπου ένας στους 20 κοιμάται πάνω από εννέα ώρες.

Ο πολύς ύπνος έχει ήδη συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

Η Δρ. Christine McCarthy, επιστήμονας ύπνου και επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα ύπνου πρέπει να χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για την πρόληψη του εγκεφαλικού».

Δεν κατέστη σαφές γιατί ο υπερβολικός ύπνος αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μπορεί να αποτελεί δείκτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η καθιστική ζωή, η αναιμία και η κατάθλιψη -που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού- και οι μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Από την άλλη, ο πολύ λίγος ύπνος είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό λόγω της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής και του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Στην τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 5.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη INTERSTROKE, η οποία παρακολούθησε ασθενείς από 32 χώρες.

Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 62 ετών κατά μέσο όρο, ενώ δύο στους τρεις ήταν άνδρες.

Ζητήθηκε από όλους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες ύπνου τους, όπως πόσες ώρες κοιμόντουσαν, την ποιότητά του, αν κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν ροχάλιζαν ή αντιμετώπιζαν άλλα αναπνευστικά προβλήματα ενώ κοιμόντουσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από όσους είχαν υποστεί εγκεφαλικό, 151 άτομα κοιμόντουσαν πάνω από εννέα ώρες. Συγκριτικά, από όσους αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό, 84 κοιμόντουσαν ανάλογες ώρες.

Από αυτούς που υπέστησαν εγκεφαλικό, οι 162 κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες, ενώ από την ομάδα ελέγχου, ο αριθμός έφτανε τους 43.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ρουθούνιζαν ενώ κοιμόντουσαν -σημάδι υπνικής άπνοιας- είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν το έκαναν.

Όσοι ροχάλιζαν είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Neurology.