ΥΓΕΙΑ

Υπερκατανάλωση θερμίδων στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των παιδιών

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες, οι οποίες ήταν υπέρβαρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μπορεί να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Υπερκατανάλωση θερμίδων στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των παιδιών

Ο λόγος είναι ότι ο πρώιμος υπερσιτισμός προκαλεί «ανακαλωδίωση» του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου με αποτέλεσμα να επιζητά ανθυγιεινό φαγητό, σύμφωνα με μελέτη του Rutgers University.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια πρόσβαση σε απεριόριστη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προκειμένου να παχύνουν. Άλλα ποντίκια διατηρήθηκαν αδύνατα με υγιεινή τροφή που επίσης δεν περιόριζε τις θερμίδες τους.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες παρέμειναν αδύνατα στην ενήλικη ζωή τους με υγιεινή τροφή, αλλά έτρωγαν περισσότερο από τα ποντίκια που γεννήθηκαν από αδύνατες μητέρες όταν έχουν πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ τα παιδιά μητέρων που ήταν υπέρβαρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μπορεί να δυσκολεύονται να μετριάσουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, θα μπορούσαν να τρώνε με ασφάλεια υγιεινές τροφές.

«Τα άτομα που γεννιούνται από υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος στην ενήλικη ζωή τους από τα άτομα που γεννιούνται από αδύνατες μητέρες και πειράματα όπως αυτό υποδηλώνουν ότι η εξήγηση ξεπερνά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το να μαθαίνει κανείς να τρώει ανθυγιεινά στην παιδική ηλικία», δήλωσε ο Mark Rossi, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Ο υπερσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού φαίνεται να ανακαλωδιώνει τον εγκέφαλο των αναπτυσσόμενων παιδιών και, πιθανώς, των μελλοντικών γενεών».

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσει κάποιος φυσιολογικό βάρος τρώγοντας υγιεινά μέχρι να χορτάσει, αποφεύγοντας το junk food. Από την άλλη, δείχνει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων ανθυγιεινών φαγητών, μπορεί να ενισχύει την υπερκατανάλωση και την παχυσαρκία.

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που αλλάζουν τον εγκέφαλο μειώνοντας την επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Metabolism.