ΥΓΕΙΑ

Βαριατρική: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία πλην της απώλειας βάρους

Ο άμεσος στόχος μιας βαριατρικής επέμβασης είναι να βοηθήσει τους παχύσαρκους ανθρώπους να χάσουν σοβαρή ποσότητα κιλών προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία τους.

Βαριατρική: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία πλην της απώλειας βάρους

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια τέτοια επέμβαση, μπορεί επίσης να μειώσει τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για δύο χρόνια 127 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση απώλειας βάρους. Διαπίστωσαν ότι η επέμβαση οδήγησε σε συνεχή πτώση των προηγουμένως υψηλών επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Η διαδικασία συνδέθηκε επίσης με σημαντική βελτίωση της περιφερικής νευροπάθειας, μιας κατάστασης που προκαλεί βλάβες στα περιφερικά νεύρα, με αποτέλεσμα αδυναμία, μούδιασμα και πόνο, συχνά στα χέρια και τα πόδια.

«Δεν εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι η νευροπάθεια των ασθενών βελτιώθηκε, καθώς η βαριατρική χειρουργική βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της χοληστερόλης», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Brian Callaghan, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan Health.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς χειρουργική επέμβαση, μπορεί επίσης να προκαλέσει βελτίωση των μεταβολικών δεικτών, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.

Πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παχύσαρκοι, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης. Σημείωσαν επίσης ότι η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής νευροπάθειας, η οποία επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Callaghan είπε ότι η βαριατρική χειρουργική συνήθως προορίζεται για ασθενείς που «προσπάθησαν να χάσουν βάρος και δεν τα κατάφεραν, ειδικά εκείνους που έχουν πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος».

Οι ασθενείς της μελέτης ήταν 18 ετών και άνω, με ΔΜΣ 35 ή περισσότερο. Όποιος έχει ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο ταξινομείται ως παχύσαρκος. Όλοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση κάποια στιγμή μεταξύ 2015 και 2018.

Για την αξιολόγηση της περιφερικής νευροπάθειας, πραγματοποιήθηκαν βιοψίες δέρματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη μέτρηση της πυκνότητας των νευρικών ινών στον μηρό και το πόδι. Πραγματοποιήθηκαν επίσης αναλύσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων αίματος πριν από την επέμβαση.

Οι ασθενείς είχαν χάσει κατά μέσο όρο 30 κιλά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου -συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα- είχαν «βελτιωθεί σημαντικά», αν και δεν παρατηρήθηκε βελτίωση όσον αφορά την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Τα βελτιωμένα μεταβολικά προφίλ φάνηκε να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στον προδιαβήτη όσο και στον κίνδυνο διαβήτη, με βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στο 54% των ασθενών και σταθεροποίηση σε περίπου 44% των ασθενών.

Όσον αφορά την περιφερική νευροπάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χειρουργική επέμβαση προκάλεσε βελτιώσεις στην πυκνότητα των νευρικών ινών κατά μήκος του μηρού, υποδηλώνοντας ότι η παρέμβαση είχε βοηθήσει τα κατεστραμμένα νεύρα να αναγεννηθούν. Η πυκνότητα των νευρικών ινών στο πόδι σταθεροποιήθηκε.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση στον πόνο που σχετίζεται με προηγούμενη νευρική βλάβη. Επιπλέον, ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής και την ποιότητα ζωής που σχετίζονται με νευρολογικά προβλήματα στα πόδια.

Ο Callaghan είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα πώς η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προκαλεί τέτοια νευρολογικά οφέλη.

Η ομάδα του Callaghan έχει ξεκινήσει ήδη άλλη έρευνα προκειμένου να διερευνήσει εάν η άσκηση, η βαριατρική χειρουργική ή και τα δύο βοηθούν περισσότερο την περιφερική νευροπάθεια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.