ΥΓΕΙΑ

Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: Πού οφείλεται η ραγδαία αύξηση των περιστατικών

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει σημειωθεί ταχεία αύξηση του καρκίνου του λαιμού στις δυτικές χώρες, σε βαθμό που κάποιοι ειδικοί κάνουν λόγο για επιδημία.

Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: Πού οφείλεται η ραγδαία αύξηση των περιστατικών

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο, η κύρια αιτία για την εμφάνιση του οποίου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που αποτελεί και την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος έχει γίνει πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αν και η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί απειλή κυρίως για τους καπνιστές, εμφανίζεται πλέον σε μη καπνιστές λόγω συγκεκριμένων σεξουαλικών πρακτικών.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Hisham Mehanna, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής, ιδίως το στοματικό σεξ.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν έξι ή περισσότερους συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα από εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από κάποιο στέλεχος του ιού HPV, αλλά ο οργανισμός τους μπορεί να αυτοϊαθεί και να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου. Ένας μικρός αριθμός ωστόσο, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη λοίμωξη, πιθανότατα λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού του. Σε αυτούς τους ασθενείς, ο ιός μπορεί να αναπαράγεται συνεχώς και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται σε τυχαίες θέσεις στο DNA του ξενιστή, μερικές από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση στα κύτταρα του ξενιστή.

Ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών κατά του HPV, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV στο στοματοφάρρυγγα.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα αγόρια προστατεύονται από την «ανοσία της αγέλης» σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών (πάνω από 85%). Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίγες δεκαετίες στη μείωση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Πηγή: The Conversation