ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στους πνεύμονες

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην υγεία του πάσχοντος.

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στους πνεύμονες

Οι επιπλοκές διακρίνονται σε οξείες και μακροπρόθεσμες και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μακροχρόνια υπεργλυκαιμία.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η αμφιβληστροειδοπάθεια, η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια και η διαβητική νευροπάθεια.

Από αυτές τις επιπλοκές, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες και στους πνεύμονες.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή πνευμονίας, πνευμονικής ίνωσης και πνευμονοπάθειας, λένε οι ειδικοί.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες σε 17 μελέτες, προκειμένου να διερευνήσουν τη συσχέτιση.

Αξιοποιώντας γενετικές πληροφορίες και αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων, όπως είναι το κάπνισμα και η φυσική κατάσταση του ατόμου, διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη, είχαν άμεση επίπτωση στους πνεύμονες.

Ειδικότερα, οι εθελοντές με αρρύθμιστο σάκχαρο που έφτανε ή ξεπερνούσε τα 200 mg/dl, είχαν κατά 20% μειωμένη ολική πνευμονική χωρητικότητα και λειτουργία.

«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι τα επίπεδα σακχάρου στον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε βλάβες στους πνεύμονες. Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψή μας θα θέσει σε αυξημένη εγρήγορση τους γιατρούς, προκειμένου να προχωρούν σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων που προκαλεί ο διαβήτης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Inga Prokopenko, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Diabetes UK Professional Conference 2023 και παρέχει τις πρώτες αποδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να πλήξει άμεσα τους πνεύμονες.

Πηγή: diabetes.org.uk