ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Πόσες ώρες άσκησης βοηθούν στην καλύτερη αποκατάσταση

Η σωματική δραστηριότητα μετά από ένα εγκεφαλικό είναι καθοριστικής σημασίας για επιτυχημένη ανάρρωση, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών ερευνητών.

Εγκεφαλικό: Πόσες ώρες άσκησης βοηθούν στην καλύτερη αποκατάσταση

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αύξησαν τη σωματική άσκηση και διατήρησαν αυτά τα επίπεδα για έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό, λειτουργούσαν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν το έκαναν.

«Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό μπορούν να αποκομίσουν λειτουργικά οφέλη αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Dongni Buvarp από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι ασθενείς με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού τους.

Τα ευρήματα μπορεί να συμβάλλουν στη στόχευση ατόμων, των οποίων η φυσική δραστηριότητα μειώνεται μετά από εγκεφαλικό, είπε η Buvarp.

Η ιδανική ποσότητα άσκησης μετά το εγκεφαλικό είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα, είπε η Buvarp. Οι ήπιες αυτές δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν ποδήλατο ή περπάτημα, κηπουρική, ψάρεμα, πινγκ-πονγκ ή μπόουλινγκ, πρόσθεσε.

«Η υιοθέτηση σωματικής άσκησης μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα τόσο του εγκεφάλου όσο και του σώματος να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό», είπε η Buvarp. «Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου και βελτιώνει την ανάρρωση σε κυτταρικό επίπεδο».

Ένας ενεργός τρόπος ζωής, μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα των ασθενών με εγκεφαλικό και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων, κατάθλιψης και καρδιακών παθήσεων.

«Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και μικρής έντασης, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αποκατάσταση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού», πρόσθεσε η Buvarp.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 53% αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα και το 47% τη μείωσαν. Όσοι αύξησαν τη δραστηριότητα για έξι μήνες, ανέκτησαν καλύτερα τις σωματικές λειτουργίες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο.

Όταν κάποιος ασκείται, στέλνει μηνύματα στα φυσιολογικά μέρη του εγκεφάλου που αναλαμβάνουν το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβες από εγκεφαλικό.

Η άσκηση είναι μόνο μία από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς μετά από ένα εγκεφαλικό για να αναρρώσουν και να μειώσουν τις πιθανότητες να υποστούν και δεύτερο εγκεφαλικό. Οι άλλες περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και την υγιεινή διατροφή.

Η μακροχρόνια σωματική δραστηριότητα βοηθά όχι μόνο στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό, αλλά μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου, καταλήγουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.