ΥΓΕΙΑ

Συχνή χρήση διαδικτύου: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για τους κινδύνους της πολύωρης αναμονής μπροστά στις οθόνες, νέα μελέτη δείχνει όμως ότι η τακτική χρήση του Διαδικτύου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Συχνή χρήση διαδικτύου: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν 18.154 άτομα ηλικίας 50 ως 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης.

Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί περίπου οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο – σε κάποιους από αυτούς η παρακολούθηση ξεπέρασε τα 17 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το 4,68% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκαν με άνοια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο για αποστολή και λήψη e-mail ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, όπως για αγορές, αναζήτηση πληροφοριών ή κρατήσεις ταξιδιών.

Όσοι απάντησαν «ναι» θεωρήθηκαν τακτικοί χρήστες, ενώ όσοι απάντησαν όχι θεωρήθηκαν μη τακτικοί χρήστες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική χρήση του Ίντερνετ συνδεόταν με μείωση κατά σχεδόν 50% του κινδύνου άνοιας σε σχέση με τη μη συστηματική χρήση του Διαδικτύου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η γενιά στην οποία ανήκε ο κάθε εθελοντής.

«Η ενασχόληση με το Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γνωστικών "αποθεμάτων" τα οποία με τη σειρά τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» σημείωσε η Βιρτζίνια Τσανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να αποτρέψει την άνοια, ωθώντας τους ανθρώπους να μάθουν νέες δεξιότητες και μειώνοντας το αίσθημα μοναξιάς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.