ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στην καρδιά

Βρετανική μελέτη είχε διαπιστώσει ότι τις ημέρες με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εισάγονται εκατοντάδες περισσότεροι άνθρωποι στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή κρίσης άσθματος.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στην καρδιά

Το 2020, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς εκτίμησε ότι περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία από εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, «ξυπνώντας» αδρανείς μεταλλάξεις που πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιπέδων της.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε σχεδόν 200.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Κίνας, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιφνίδιου θανάτου.

«Διαπιστώσαμε ότι η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής αρρυθμίας», δήλωσε ο Δρ. Renjie Chen του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη. «Οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά την έκθεση και θα μπορούσαν να παραμείνουν για 24 ώρες», πρόσθεσε.

Περσινή μελέτη κατέληξε στη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από λεπτά σωματίδια και των καρδιακών αρρυθμιών σε κατά τα άλλα υγιείς εφήβους και επιβεβαίωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Η νέα μελέτη περιλάμβανε 190.115 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε 322 κινεζικές πόλεις, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει αιφνίδια εμφάνιση αρρυθμίας, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, του κολπικού πτερυγισμού, των πρόωρων παλμών και της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα και οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις έξι ατμοσφαιρικών ρύπων από τους σταθμούς παρακολούθησης που βρίσκονταν πλησιέστερα στα νοσοκομεία που ανέφεραν τα περιστατικά.

Από αυτούς, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είχε την ισχυρότερη συσχέτιση και με τους τέσσερις τύπους αρρυθμίας. Ο ακριβής αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή που μπορούν να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

«Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, η συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οξείας εμφάνισης αρρυθμίας που παρατηρήσαμε είναι εύλογη από βιολογική άποψη», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης της συνολικής έκθεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Associatiown Journal.