ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος του βάρους σε νεαρή ηλικία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια παγκοσμίως.

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος του βάρους σε νεαρή ηλικία

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με τη νόσο τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνδρες.

Επιστήμονες από τη Σουηδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που παίρνουν πολλά κιλά πριν την ηλικία των 30 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 250.000 Σουηδούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους στη διάρκεια της ζωής του άνδρα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Όταν συμβαίνει όμως στις ηλικίες 17-29 ετών, σχετίζεται με πιο επιθετική μορφή του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 258.477 άνδρες, το σωματικό βάρος των οποίων είχε καταγραφεί τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ 17 και 60 ετών, στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 43 χρόνια κατά μέσον όρο για να εξετάσουν αν και πώς σχετίζονταν οι αυξομειώσεις του βάρους τους με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και θανάτου από αυτόν.

Οι 23.348 από τους άνδρες αυτούς διαγνώσθηκαν τελικά με καρκίνο του προστάτη. Η μέση ηλικία τους κατά τη διάγνωση ήταν τα 70 έτη. Οι 4.790 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους από τη νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι άνδρες είχαν πάρει κάποια κιλά στην πορεία της ζωής τους. Ο ρυθμός της αύξησης του βάρους τους, όμως, ήταν μεγαλύτερος τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Επιπλέον, η αύξηση του βάρους σχετιζόταν τόσο με την ανάπτυξη του καρκίνου όσο και με την επιθετικότητά του.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους άνδρες που διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος μετά την ενηλικίωση, όσοι έπαιρναν πάνω από μισό κιλό τον χρόνο στην πορεία, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 29% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του.

Αυτό που φάνηκε ωστόσο να παίζει καθοριστικό ρόλο, ήταν η αύξηση του βάρους στις ηλικίες 17-29 ετών. Όσοι άνδρες πήραν σε αυτό το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 13 κιλά (τουλάχιστον 1 κιλό τον χρόνο) αντιμετώπιζαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του.

«Η γνώση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι σημαντική για την πρόληψή του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Dr. Marisa da Silva, από το Πανεπιστήμιο Lund.

Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 30ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2023), που διεξάγεται στο Δουβλίνο.

Πηγή: The Guardian