ΥΓΕΙΑ

Αντιυπερτασικά: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη

Οι ουσίες που περιέχονται στα χάπια για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιυπερτασικά: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη

Ελβετική έρευνα αποκωδικοποίησε τις αιτίες που πιθανόν προκαλούν οι ουσίες που περιέχουν τα αντιυπερτασικά χάπια.

Σύμφωνα με τη μελέτη Ελβετών ερευνητών, οι ουσίες θειαζίδες που περιέχουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα και είναι οι πιο συχνά συνταγογραφούμενες για την υψηλή αρτηριακή πίεση τα τελευταία 60 χρόνια, αναστέλλουν ένα ειδικό ένζυμο που έχει κεντρική σημασία για την απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20%-50%.

«Λόγω αυτών των απρόβλεπτων και ελάχιστα κατανοητών παρενεργειών, πολλοί γιατροί απέχουν από τη χρήση αυτών των κλινικά αποτελεσματικών, ευρέως διαθέσιμων και φθηνών φαρμάκων» επισημαίνουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Στην Ελβετία, ένας στους δύο πολίτες άνω των 65 ετών, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι οι θειαζίδες αναστέλλουν το ένζυμο καρβονική ανυδράση, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης.

«Τώρα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τη λειτουργία και τη ρύθμιση της καρβονικής ανυδράσης στα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάπτυξη του διαβήτη στον άνθρωπο και να θέσουμε τις βάσεις για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Fuster.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την έρευνα, προκειμένου να καταλήξουν σε ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα για την δράση των ουσιών που περιέχουν τα αντιυπερτασικά χάπια και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν ως προς την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Society of Nephrology.