ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στη μέση ηλικία

Οι επιπλοκές της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο της γυναίκας να υποστεί εγκεφαλικό στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στη μέση ηλικία

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσες είχαν μία ή περισσότερες προβληματικές κυήσεις, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και μάλιστα σε νεότερη ηλικία συγκριτικά με τις συνομήλικές τους που δεν είχαν κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη τους.

Τέτοιες επιπλοκές είναι η υπέρταση κύησης, η προεκλαμψία και η εκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού, η αποκόλληση του πλακούντα κ.α.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες κυήσεις με επιπλοκές, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ακόμη και η μία προβληματική εγκυμοσύνη ωστόσο, ήταν αρκετή για να αυξηθεί ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για 144.306 γυναίκες στη Φινλανδία. Όλες είχαν αποκτήσει παιδιά από το 1969 και μετά (ο συνολικός αριθμός κυήσεων ήταν 316.789).

Μετά από πολυετή καταγραφή της πορείας της υγείας τους, διαπίστωσαν ότι το 17,9% των γυναικών είχαν τουλάχιστον μία προβληματική κύηση, ενώ το 2,9% είχαν δύο ή περισσότερες. Οι γυναίκες με προβληματικές κυήσεις αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιοπάθεια ή ημικρανία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ομαλή εγκυμοσύνη, όσες είχαν επιπλοκές, είχαν και 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για όσες είχαν δύο ή περισσότερες επιπλοκές ήταν 40%.

Ωστόσο οι πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία (κάτω των 45 ετών) ήταν υπερδιπλάσιες (2,1 φορές περισσότερες) στις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Το εγκεφαλικό εκδηλωνόταν νωρίτερα στις γυναίκες με μία ή περισσότερες επιπλοκές, συγκριτικά με όσες δεν είχαν καμία. Ειδικότητα, η μέση ηλικία εκδήλωσής του ήταν τα 58,3 έτη για τις γυναίκες με ομαλή εγκυμοσύνη, τα 54,8 έτη για όσες είχαν μία εγκυμοσύνη με επιπλοκή και τα 52,6 έτη για όσες είχαν επαναλαμβανόμενες επιπλοκές.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενημερώνουν οι γυναίκες τον γιατρό τους για το ιστορικό των κυήσεών τους», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Natalie Bello, διευθύντρια Έρευνας για την Υπέρταση στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt του νοσηλευτικού ομίλου Cedars Sinai, στο Λος Άντζελες.

«Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσες εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό. Τέτοια συμπτώματα είναι το μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι, κυρίως στην μία πλευρά του σώματος, η δυσκολία στην ομιλία, το μούδιασμα στο πρόσωπο κ.λπ.», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.