ΥΓΕΙΑ

Αφασία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τρομακτική συνέπεια του εγκεφαλικού

Πάνω από 350.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από αφασία, αλλά το 54% των Βρετανών δεν έχουν ακούσει ποτέ για την πάθηση, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Αφασία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τρομακτική συνέπεια του εγκεφαλικού

Η αφασία προκαλείται συνήθως από εγκεφαλικό επεισόδιο, με περισσότερους από έναν στους τρεις επιζώντες να αντιμετωπίζουν προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας.

Η αφασία επηρεάζει την ικανότητα ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής ή/και χρήσης αριθμών.

Οι μισοί από αυτούς που έχουν ακούσει για τη αφασία, δεν είναι σίγουροι για το τι είναι, ενώ το 72% δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα συμπτώματά της, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες.

Ως αποτέλεσμα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θα ήθελαν να υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την αφασία, ενώ το 37% θα ήθελαν να δουν διασημότητες που έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Η Juliet Bouverie, διευθύνουσα σύμβουλος της Stroke Association, δήλωσε: «Η αφασία είναι πολύ συχνή, επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου, επομένως είναι απογοητευτικό να διαπιστώνει κανείς το χαμηλό ποσοστό γνώσης και ενημέρωσης για την αφασία στο ευρύ κοινό. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι να ζει κανείς με αφασία, καθιστά όμως απαγορευτικές απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να χρησιμοποιήσει κάποιος τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το να μιλήσει με ένα φίλο. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της εσφαλμένης επικρατούσας άποψης ότι τα άτομα με αφασία στερούνται νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα αποκλεισμού και δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 71% των ενηλίκων πιστεύουν ότι η ικανότητα να μιλάει ή να επικοινωνεί κάποιος καλά, είναι σημάδι νόησης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τεράστια εμπόδια για όσους πάσχουν από αφασία.

Το 20% παραδέχεται ότι αν συναντούσε κάποιον με προβλήματα στην επικοινωνία, θα υπέθετε ότι το άτομο αυτό αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, το 28% ανήκουν σε αυτούς που κρίνουν τους ανθρώπους πολύ γρήγορα αν παρατηρήσουν ότι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν.

Άλλες παρανοήσεις σχετικά με την αφασία περιλαμβάνουν το 22% που πιστεύουν ότι η αφασία επηρεάζει μόνο την ικανότητα κάποιου να μιλάει, ενώ ένας στους 10 πιστεύει λανθασμένα ότι η διαταραχή δεν μπορεί να βελτιωθεί.

Το 73% είπαν ότι θα ένιωθαν βαθιά απογοήτευση αν δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τη γραπτή ή την προφορική γλώσσα, να μιλήσουν, να διαβάσουν ή να γράψουν γράμματα και αριθμούς.

Πάνω από τους μισούς (54%) θα ένιωθαν απομονωμένοι, το 43% θα ένιωθαν ντροπή και το 38% θα το θεωρούσαν απώλεια της ταυτότητάς τους.

Οι επικρατέστεροι μύθοι για την αφασία

Είναι σπάνια πάθηση

Η αφασία επηρεάζει περισσότερους από 350.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Ένας στους τέσσερις επιζώντες από εγκεφαλικό είναι σε ηλικία εργασίας.

Επηρεάζει τη νοημοσύνη του ατόμου

Τα άτομα με αφασία ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να πουν, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τις σωστές λέξεις ή να τις εκστομίσουν. Η αφασία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνεί κάποιος, αλλά όχι την ευφυΐα του.

Προκαλεί απώλεια μνήμης

Η αφασία από εγκεφαλικό δεν προκαλεί απώλεια μνήμης. Μπορεί να προκύψει ΄ψει Ωστόσο, μπορεί να προκύψει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Χάντινγκτον, που επηρεάζουν τη μνήμη ενός ατόμου.

Τα άτομα με αφασία δεν μπορούν να αναρρώσουν

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αφασία, πολλοί σημειώνουν πρόοδο στην ομιλία, την ανάγνωση, τη γραφή και την κατανόηση των αριθμών και αποκτούν ξανά μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Η ευαισθητοποίηση και η αντιμετώπιση των ανθρώπων με ευγένεια, υπομονή και συμπεριληπτικότητα –παράλληλα με τη θεραπεία και την ευρύτερη υποστήριξη– έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους.

Συμβουλές καλής επικοινωνίας

Ρωτήστε: Κοιτάζετε κατά πρόσωπο το άτομο όταν του μιλάτε. Μιλάτε αργά και καθαρά, χρησιμοποιώντας σύντομες προτάσεις. Ρωτάτε τι βοηθάει, για παράδειγμα ένα σχέδιο ή μια χειρονομία.

Να έχετε υπομονή: Περιμένετε από το άτομο να σάς δώσει απάντηση, χωρίς να το διακόπτετε. Αν σας φαίνεται μπερδεμένο, δοκιμάστε να επαναλάβετε ή να επαναδιατυπώσετε τη φράση σας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να γράψετε λέξεις-κλειδιά ή να κάνετε βασικές χειρονομίες ή σχέδια.

Ακούστε: Ελέγξτε εάν οι απαντήσεις ναι/όχι είναι αξιόπιστες, καθώς μπορεί να μπερδευτούν. Μία απλή κίνηση με τον αντίχειρα -πάνω ή κάτω- θα μπορούσε να βοηθήσει. Μην προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε. Γράψτε τις επιλογές -ναι, όχι και «Δεν καταλαβαίνω»- ώστε το άτομο να μπορεί να σας υποδείξει τη σωστή απάντηση.

Πηγή: Mirror