ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον και τουαλέτα: Τα συμπτώματα που συνδέονται με την πάθηση

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον περιλαμβάνουν μια ανεπαίσθητη αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας.

Πάρκινσον και τουαλέτα: Τα συμπτώματα που συνδέονται με την πάθηση

Ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον είναι η δυσκοιλιότητα ή η δυσκολία στην ούρηση.

Εκτός από τα προβλήματα ισορροπίας, την απώλεια όσφρησης και τον πόνο στα νεύρα, βασικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, στα λιγότερο γνωστά σημάδια, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας.

Πρόκειται μάλιστα για επίμονα συμπτώματα τα οποία συχνά εμφανίζονται χρόνια πριν από τα κινητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με Ερευνητικό Ίδρυμα για τη νόσο Πάρκινσον Michael J.Fox, «η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι τρέχουσες θεραπείες είναι περιορισμένες, αλλά οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στη νόσο του Πάρκινσον».

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν οι κινήσεις του εντέρου προκαλούν λιγότερο συχνές ή πιο δύσκολες κενώσεις. Μερικοί ορίζουν τη δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, αλλά οι συνήθειες της τουαλέτας διαφέρουν για κάθε άνθρωπο.

Κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν στην τουαλέτα κάθε μέρα, ενώ άλλοι μόνο τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, προκαλώντας φούσκωμα, δυσφορία και ναυτία.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν την κατανάλωση έξι μεγάλων ποτηριών νερού καθημερινά, φυτικών ινών, μικρότερων γευμάτων και την τακτική άσκηση.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ακοής και η επιληψία μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Neurology, αποκάλυψε τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ούτε η εθνικότητα ούτε η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέονταν με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Άλλη έρευνα ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που ζούσαν στο Ανατολικό Λονδίνο μεταξύ 1990 και 2018.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πάσχουν από επιληψία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον στα επόμενα στάδια της ζωής τους.

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν ότι το Πάρκινσον που προκαλείται από φάρμακα δεν μπορούσε να αποκλειστεί σε αυτή την περίπτωση, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η επιληψία συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Πηγή: Mirror